THEPOWERGAME
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της HSBC για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στη νέα της έκθεση με μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, με την Ευρώπη να ακολουθεί το 2024.
Στον αντίποδα, Ινδία και Κίνα αποτελούν την «κύρια ιστορία μακροοικονομικής ανάπτυξης» το 2023, καθώς οι οικονομίες τους συνεχίζουν να ανακάμπτουν στη μετά-covid εποχή, με σημαντική ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών και των υπηρεσιών.
Όπως μετέδωσε το CNBC, στελέχη της HSBC προειδοποιούν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Ορισμένα τμήματα της οικονομίας (π.χ. εργασία) παραμένουν ανθεκτικά, ωστόσο ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» δηλώνει ο Joseph Little, Global Chief Strategist, της HSBC, υπογραμμίζοντας: «Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών και οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν επίσης».
«Το θετικό είναι ότι αναμένουμε πως ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια» προσθέτει.
Πριν φύγει το 2023 η πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed
Στην έκθεσή της η HSBC αναμένει μείωση επιτοκίων από τη Fed πριν από το τέλος του 2023, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν το 2024.
Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Fed τράβηξε προσωρινά το φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων, διατηρώντας το εύρος μεταξύ 5% και 5,25%. Ωστόσο, διά στόματος «Mr Fed», έγινε ξεκάθαρο ότι έρχονται δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Αναλυτές τοποθετούν το «ταβάνι» στο 5,6% με 5,7% πριν φύγει η χρονιά.
Ο Joseph Little, στις δηλώσεις του στο CNBC, παραδέχεται ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει αρκετά μακριά από τον στόχο του 2%, τα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών θα είναι δεμένα, μην μπορώντας να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα προβλήματα για τις οικονομίες των δυτικών κρατών θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα.
«Το σενάριο της επερχόμενης ύφεσης θα μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το κεντρικό μας σενάριο να είναι μια μείωση του ΑΕΠ κατά 1-2%» προβλέπει ο αναλυτής.