THEPOWERGAME
Μετά από ένα χρόνο απουσίας, το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας (Athens Science Festival-ASF), επανέρχεται αύριο διαδικτυακά, σε «ζωντανή» μετάδοση από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μεταφέροντας τις σύγχρονες εξελίξεις σε διάφορους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας από τις 27 έως και τις 29 Μαρτίου.
Θεματικό αντικείμενο του ASF21 που διεξάγεται εν μέσω πανδημίας, είναι «Η εποχή των ηρώων», με σειρά ομιλιών, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, πειραματικές επιδείξεις και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά και να παρεμβαίνει διαδικτυακά.
Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 2014 στην Ελλάδα, οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.
Στο φεστιβάλ υπάρχουν «ζώνες στόχευσης» που θα απευθύνονται στο παιδικό, στο εφηβικό, στο φοιτητικό και στο ενήλικο κοινό.
Συνολικά, θα υπάρξουν 60 online δράσεις, 50 ομιλητές από οκτώ χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ολλανδία, Γερμανία και Ουκρανία), 100 πειράματα επίδειξης, προβολές ντοκιμαντέρ και δωρεάν παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης, ο τελικός του πανελλήνιου διαγωνισμού «STEM STARS GREECE» που αναδεικνύει και επιβραβεύει μαθητές με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά.
Οι δύο νικήτριες ομάδες θα εκπροσωπήσουν, για πρώτη φορά, την Ελλάδα στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό STEM, το «Virtual International Science and Engineering Fair». Τον διαγωνισμό διοργανώνει η SciCo με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ASF21 θα διοργανωθούν πολλά εργαστήρια και πειράματα για παιδιά, όπως το «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού», τα «Μικροσκοπικά τερατάκια», το «Περί…τυλίγματος», το «Μαθαίνω για το ασφαλές διαδίκτυο» και «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο σχολείο».
Η ομάδα IMAGINARY θα διεξάγει δύο εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης για παιδιά ηλικίας 13-17 ετών και για ενήλικες στα γερμανικά. Μέσω των εργαστηρίων η ομάδα αναπτύσσει και προωθεί διαδραστικά εκθέματα πάνω στα σύγχρονα μαθηματικά. Τα εργαστήρια διεξάγονται σε συνδιοργάνωση με τα Ινστιτούτα Goethe της Ελλάδας.
Επιπλέον, μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το ΕΚΕΤΑ, το «Αθηνά» και ο «Δημόκριτος», θα προβάλλουν στιγμιότυπα των καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών τους.
Ανάμεσα στους ομιλητές
- Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2003 Peter Agre, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος θα μιλήσει με τίτλο «Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής»,
- Η Susan Schneider, πανεπιστημιακός, φιλόσοφος και συγγραφέας του βιβλίου «Artificial You: AI and the Future of the Mind», η οποία θα μιλήσει για την «Τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον του νου»,
- Ο γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ Mark Post, ο οποίος θα μιλήσει με τίτλο «Λαχταριστό μπιφτέκι από… βλαστικά κύτταρα!» και
- Ο Aaron Ciechanover, καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion του Ισραήλ και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 2004, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με το πως η εφαρμογή της «Εξατομικευμένης Ιατρικής» αναπόφευκτα δημιουργεί ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής.
- Ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης θα αναλύσει τους λόγους που η Τεχνητή Νοημοσύνη συχνά αποτυγχάνει, ενώ
- Ο Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλης), επίσης καθηγητής του MIT, θα μιλήσει με τίτλο «Σπάζοντας τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας», παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες σχεδιασμού νέων μεθόδων διάγνωσης για την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών.
Ακόμη καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες θα παρουσιάσουν στο φετινό φεστιβάλ τις σύγχρονες εξελίξεις στη σχέση της επιστήμης με την τέχνη.
- Η Diana Ayton-Shenker, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και διευθύνουσα σύμβουλος στη Διεθνή Εταιρεία για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία Leonardo, θα παρουσιάσει τις αναδυόμενες τάσεις στις τέχνες, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις που πλήττουν τον πλανήτη, με επίκεντρο την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της στη δημιουργική καινοτομία.
- Ο καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας Arthur Miller θα μιλήσει με θέμα «Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;», ενώ
- η ιατρική εικονογράφος Alissa Eckert, που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του κορονοϊού SARS-CoV-2 παγκοσμίως, θα εστιάσει στη σημασία της τέχνης του art illustration στην επιστήμη.
- Ο Steve Wolf, επιστήμονας, τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στο Χόλιγουντ, θα αποκαλύψει πώς χρησιμοποιείται η επιστήμη για τη δημιουργία ακροβατικών και ειδικών εφέ σε ταινίες.
- Ο μουσικός, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Βασιλάκης θα αναδείξει μαζί με την ομάδα του πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από την συναυλία «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη».
- Η βραβευμένη με Όσκαρ και BAFTA Βρετανίδα σκηνοθέτιδα, παραγωγός και κινηματογραφίστρια Elena Andreicheva θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα ντοκιμαντέρ καθιστούν την επιστήμη και την τεχνολογία πιο κατανοητές και ελκυστικές στο ευρύ κοινό.
Για την παρακολούθηση του Φεστιβάλ (πλην των δωρεάν δράσεων) υπάρχουν εισιτήρια:
- Πρωινή ζώνη (10.00-14.00): 10 ευρώ,
- Απογευματινή (16.00-20.00): 10 ευρώ,
- Βραδινή (20.30-22.30): 5 ευρώ,
- Ημερήσιο εισιτήριο: 15 ευρώ και Τριήμερο εισιτήριο: 25 ευρώ.
Η προπώληση γίνεται από το Viva.gr.