THEPOWERGAME
Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη μεγάλη χθεσινή νίκη της ΝΔ, του παρέχει την ευχέρεια να προωθήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις –όπως και ο ίδιος προανήγγειλε- και στον τομέα της οικονομίας. Παρεμβάσεις που κατά παράδοση οι κυβερνήσεις προωθούν πάντα στην αρχή της τετραετούς θητείας τους.
Σε μία δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία με υψηλό πληθωρισμό και συνεχή άνοδο του κόστους χρήματος, η Ελλάδα αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση που έχει μπροστά της ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας.
Ο πρωθυπουργός και το νέο οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να «εκμεταλλευτούν» τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προσέλκυση επενδύσεων, την αναμενόμενη αναβάθμιση με τη συνεπακόλουθη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα διευρύνει τη ρευστότητα στην εγχώρια αγορά και το θετικό επιχειρηματικό κλίμα ώστε να διατηρηθεί κι αν είναι δυνατόν να ενδυναμωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με μεγάλα στοιχήματα την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού αλλά και την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του έτους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Ψηλά στη νέα ατζέντα βρίσκονται και οι αλλαγές στη φορολογία με ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και του υπολογισμού των δαπανών ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο.
Εξάλλου, εντός του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει η διασύνδεση όλων των POS με τις ταμειακές μηχανές αλλά και η υποχρεωτική χρήση POS από όλες τις επαγγελματικές ομάδες καθώς σήμερα η χρήση τους δεν είναι υποχρεωτική για γυμναστήρια, πάρκινγκ, ταξί, περίπτερα, θέατρα και κινηματογράφοι.
Επιπλέον, στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου θα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά αλλά και μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση των εισοδημάτων σε μία περίοδο που ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, έπειτα από 14 χρόνια θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Με το νέο μισθολόγιο, θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις των βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 100 ευρώ μηνιαίως.
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2024 θα αυξηθούν εκ νέου οι συντάξεις. Ανάλογα με το ύψος του φετινού πληθωρισμού και του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ, εκτιμάται πως η αύξηση θα προσεγγίσει το 4,5%. Μαζί με το υπόλοιπο 0,5% από την υψηλότερη ανάπτυξη του προηγούμενου έτους , η συνολική αύξηση θα φθάσει το 5%.
Τέλος, στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης οφειλετών, η έναρξη διαδικασιών δημοπράτησης για το Σύστημα Παρακολούθησης της διακίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων και η δημιουργία και λειτουργία ενός μηχανισμού για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ώριμων ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης.