THEPOWERGAME
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διεμήνυε καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης ότι η απόλυτη προτεραιότητα των «γαλάζιων» στελεχών θα έπρεπε να είναι η άρτια ολοκλήρωση του προεκλογικού αγώνα και όχι τα «οφίτσια» της επόμενης μέρας, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως η δόμηση του νέου κυβερνητικού συστήματος έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να απασχολεί για τα καλά την καθημερινότητα του επερχόμενου πρωθυπουργού.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Ν.Δ. και κυρίως η ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα της διακυβέρνησης της χώρας την αμέσως επόμενη των εκλογών ημέρα επέβαλαν εκ προοιμίου την κατάρτιση ενός αρχικού πλάνου, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου συμπληρώνεται στις κεντρικές του παραμέτρους. Πέραν του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντίληψη για τις ακριβείς προθέσεις του στο συγκεκριμένο πεδίο έχουν μόνο δύο-τρεις στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι σε πρώτη φάση συνέβαλαν στην καθιέρωση του κυβερνητικού μοντέλου της προηγούμενης τετραετίας και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να έχουν γνώση και πρόσβαση σε ό,τι αφορά τις σκέψεις του για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις κεντρικές προτεραιότητες του επερχόμενου κυβερνητικού έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι επιλογές θα «κλειδώσουν» σε σύσκεψη κορυφής του ηγετικού πυρήνα, ίσως και σήμερα, ενώ έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τηλεφωνήματα σε εν δυνάμει κυβερνητικούς παράγοντες. Όπως έχει προαναγγελθεί, στα προαπαιτούμενα για τον πρωθυπουργό είναι ο αριθμός των γυναικών στο νέο σχήμα, με τη στόχευση της ποσόστωσης του 30% να συνιστά συστατικό στοιχείο των σχετικών διεργασιών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας Μητσοτάκη, εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά στις αυριανές εκλογές, σε κομβικό ρόλο θα παραμείνει ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το προφίλ του οποίου ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ως εκ τούτου, θα είναι εκείνος που θα επιβλέπει και πάλι κάθε πτυχή του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρξε και ο βασικός βραχίονας για τη συγκρότηση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στους κόλπους των ισχυρών ανδρών του συστήματος Μητσοτάκη, και μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα, εισέρχεται ο Σταύρος Παπασταύρου, που εδώ και μερικούς μήνες αποτελεί άμεσο συνεργάτη του πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, θα λειτουργεί εν είδει αντι-Γεραπετρίτη, έχοντας άμεση συμβολή στη νομοθέτηση των κεντρικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Στην κλειστή αυτή ομάδα θα βρίσκεται επίσης και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, διατηρώντας την ευθύνη της λειτουργίας του πρωθυπουργικού Γραφείου και την ιδιότητα του συνδετικού κρίκου με το κόμμα.
Ο Γεραπετρίτης
Σε ό,τι αφορά τα πιο ισχυρά σενάρια που ακούγονται εδώ και λίγο καιρό για την κατάληψη των πλέον σημαντικών χαρτοφυλακίων, ξεχωρίζει εκείνο που θέλει τον πρώην υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη θέση του Νίκου Δένδια, με τον πολιτικό που συγκέντρωσε σχεδόν 100.000 σταυρούς στον Νότιο Τομέα την 21η Μαΐου να μετακομίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο υπουργείο Άμυνας. Για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Υγείας, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε «προσωπικό στοίχημα», παίζει δυνατά το όνομα της Νίκης Κεραμέως, αλλά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η πρώτη πάντως έχει ακουστεί παράλληλα και για το υπουργείο Εσωτερικών (όπως και ο Γιάννης Οικονόμου, που «παίζει» και για το Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και το Δικαιοσύνης. Για το τελευταίο χαρτοφυλάκιο στην εξίσωση παραμένουν σταθερά τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και η νέα διαφαινόμενη μεταγραφή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται βεβαίως για τον Γιώργο Φλωρίδη, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά διαχρονικά. Ο ίδιος, πάντως, δεν αποκλείεται να κληθεί να υπηρετήσει εκ νέου τον χώρο του αθλητισμού, που πλέον θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, και ο πολιτικός του προϊστάμενος θα είναι αναπληρωτής υπουργός. Για τη θέση αυτή ισχυρός υποψήφιος είναι και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος εδώ και καιρό είναι σε τροχιά απόλυτης προσέγγισης με τη ΝΔ.
Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται να «κλειδώνει», εκτός απροόπτου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ η νέα πολιτική πρόκληση που θα περιμένει τον Κωστή Χατζηδάκη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών – μεγάλο διακύβευμα τα φορολογικά έσοδα. Μαζί του σε θέση αναπληρωτή υπουργού, σε ένα συντονιστικό χαρτοφυλάκιο με υπερενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς θα μεταφερθούν σε αυτό το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός και το Ταμείο Ανάκαμψης (μέχρι πρότινος ήταν στην ομπρέλα του υπουργείου Ανάπτυξης), προβλέπεται να αναλάβουν είτε ο Θοδωρής Σκυλακάκης είτε ο Νίκος Παπαθανάσης. Η μοίρα των δύο τελευταίων μάλιστα είναι απολύτως συνδεδεμένη, αφού εκείνος που δεν θα επιλεγεί ως συνοδοιπόρος του Κωστή Χατζηδάκη θα βρεθεί στο υπουργείο Ενέργειας.
Το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πιθανό να περάσει στα χέρια του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος φημολογείται ότι θα μπορούσε να πλαισιωθεί από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου (το έργο του σε αυτόν τον τομέα στη θεσσαλική πόλη θεωρείται, όχι άδικα, παράδειγμα προς μίμηση), οι οποίοι φημολογείται ότι θα καταλάβουν θέσεις υφυπουργών. Για τον ίδιο ρόλο συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν σκεφτεί τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο. Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα, πάντως, «παίζει» και για το υπουργείο Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίσως αποκτήσει άρωμα γυναίκας, με την άννα Ασημακοπούλου να επιστρέφει από τις Βρυξέλλες στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και οι γνωρίζοντες τα σχέδια του επιτελείου Μητσοτάκη αφήνουν ανοικτό παράθυρο και για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (με τον Μάκη Βορίδη να βρίσκεται στα υπόψη για το Προστασίας του Πολίτη σε αυτή την περίπτωση). Για το υπουργείο Τουρισμού, η Δόμνα Μιχαηλίδου συνιστά μια ιδιαιτέρως ισχυρή υποψηφιότητα (όπως και για το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο της Οικογενειακής και Στεγαστικής Πολιτικής), ωστόσο φαίνεται να έχει έναν άτυπο ανταγωνισμό από τη Σοφία Ζαχαράκη, που ταυτόχρονα θεωρείται φαβορί για κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει ακουστεί τόσο για το υπουργείο Εργασίας όσο και για το Υποδομών (στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί και η αρμοδιότητα του Περιβάλλοντος στα πρότυπα του παλαιού ΥΠΕΧΩΔΕ), ενώ σε όποιο από τα δύο προκύψει κενό προαλείφεται ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπό συνθήκες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι εξαιρέσεις
Οι μόνοι που αναμένεται να εξαιρεθούν από αυτό το κυβερνητικό «rotation», το οποίο επεξεργάζεται ο επερχόμενος πρωθυπουργός, είναι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αν και εφόσον δεν προχωρήσει η περίπτωση του Κώστα Τσιάρα, που κερδίζει συνεχώς πόντους το τελευταίο διάστημα. Στην ίδια λίστα είναι αρκετά πιθανό να συμπεριληφθεί και ο Χρήστος Στυλιανίδης του Κλιματικής Αλλαγής, αν και η φημολογία περί μετακόμισής του στο Μεταναστευτικής Πολιτικής (με φόντο την αξιοποίηση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόρων) φέρνει σε πρώτο πλάνο και πάλι τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πάντως (μαζί και με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) θα μπορούσε να αποτελεί εναλλακτική και για τη διαδοχή του Νότη Μηταράκη στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε περίπτωση μη μετακίνησης Στυλιανίδη. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστεί να «κατέβει» στο Μεγάλο Λιμάνι και στο υπουργείο Ναυτιλίας. Για θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών προορίζονται μεταξύ άλλων οι Γιάννης Παππάς, Θοδωρής Λιβάνιος, Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Γιώργος Καραγιάννης (Υποδομών), Ζέττα Μακρή, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μαρία Κεφάλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη (Υγείας, αν και βρίσκεται σε περίοπτη θέση και για υπουργός Οικογενειακής και Στεγαστικής Πολιτικής), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Εξωτερικών), Αλεξάνδρα Σδούκου, Χρήστος Τριαντόπουλος, Ελενα Ράπτη, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μαρία Συρεγγέλα, Βασίλης Σπανάκης, Ιωάννα Λυτρίβη, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγείας), Γιώργος Σταμάτης, Χρήστος Κέλλας, Θάνος Πετραλιάς και Θανάσης Κοντογεώργης.