THEPOWERGAME
Δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της για το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν η κυβέρνηση της Ολλανδίας. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, και παρά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παράταση της απόφασης τερματισμού, η κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα σταματήσει τελικά τη λειτουργία της βιομηχανικής εγκατάστασης την 1η Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το Reuters. Οι εγκαταστάσεις θα κλείσουν οριστικά το 2024, όταν θα πραγματοποιηθεί και η αποσυναρμολόγηση της μονάδας.
Ήδη, πάντως, η ποσότητα φυσικού αερίου που βγαίνει από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής έχει μειωθεί σημαντικά, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τις τιμές του καυσίμου στις διεθνείς αγορές.
Η απόφαση για το κλείσιμο ελήφθη, προκειμένου να περιοριστούν οι σεισμικοί κίνδυνοι στην περιοχή. Τον Οκτώβριο του 2022 η κοινοπραξία της Shell και της Exxon Mobil αναγκάστηκε να ελαχιστοποιήσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, βγάζοντας περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση, καθώς από τις γεωτρήσεις είχαν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε χιλιάδες σπίτια της περιοχής. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, διεθνή ΜΜΕ είχαν αφιερώματα για το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που η Ευρώπη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει». To 2013 η ετήσια ποσότητα παραγωγής ήταν 54 δισ. κυβικά μέτρα.
Η εξαίρεση
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ρούτε έχει αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος στο Γκρόνινγκεν σε περίπτωση που υπάρξουν «ακραίες συνθήκες» το 2024. «Αν κάνει πολύ κρύο και έχουμε προβλήματα αποθήκευσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η απόφαση είναι ότι η παραγωγή θα είναι μηδενική από την 1η Οκτωβρίου» υπογράμμισε ο υφυπουργός Μεταλλείων, Χανς Βίλμπριφ.
Και πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις θα αποσυναρμολογηθούν μετά τον Οκτώβριο του 2024, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα έχουν εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 127.000 σπίτια έχουν αναφέρει κάποια ζημιά, η οποία συνδέεται με τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν. Από το 2012, μάλιστα, όταν είχε σημειωθεί ο σεισμός, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, έχουν κατεδαφιστεί περισσότερα από 3.000 σπίτια.