THEPOWERGAME
Οι σχέσεις της Κούβας με την Κίνα βασίζονται στο εμπόριο, τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις. Έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του ’90, με την Κίνα να εξελίσσεται στον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα. Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εντόπισαν προ ετών την παρουσία εργαζομένων των Huawei Technologies και ZTE, κινεζικών συμφερόντων, σε εγκαταστάσεις που διατηρεί το καθεστώς του Πεκίνου στην Κούβα και είναι ύποπτες για κατασκοπεία. Και τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν τις υποψίες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ πως οι δυο τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί ενδεχομένως να ενισχύουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό τη δυνατότητα της Κίνας να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ από την Κούβα.
Πρόκειται για μια νέα πτυχή των σχέσεων της Κούβας με την Κίνα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal αυτήν την εβδομάδα. Όχι πολύ πριν, η ίδια αμερικανική εφημερίδα είχε επίσης γράψει για τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αβάνας και Πεκίνου με στόχο τη δημιουργία εγκαταστάσεων για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κούβα, η οποία απέχει 94 μίλια από το Κι Ουέστ της Φλόριντα.
Ερωτώμενος για την πιθανότητα να κατασκοπεύει η Κίνα από την Κούβα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δεν έκανε απευθείας αναφορές στις δυο εταιρείες. Οι Huawei και ZTE αρνήθηκαν τα δημοσιεύματα, χαρακτηρίζοντας τα ανυπόστατα. Από την πλευρά της, η Κίνα αρνείται πως κατασκοπεύει από την Κούβα. Και η Αβάνα ισχυρίζεται πως το δημοσίευμα είναι «αναληθές».
Τα δραματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021, εις βάρος της Huawei, ενός κολοσσού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή κινητών τηλεφώνων μέχρι δικτύων 5G, σηματοδοτούν την έναρξη του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Έως τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ είχε απαγγείλει κατηγορίες για απάτη εις βάρος της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας της Huawei και κόρης του ιδρυτού της εταιρείας Ρεν Ζενγκφέι. Μέσα σε αυτό το διάστημα είχε χρησιμοποιήσει μια αστική υπόθεση της Huawei για να προχωρήσει σε ποινική δίωξη και έβαλε την εταιρεία σε «μαύρη λίστα», απαγορεύοντας σε αμερικανικές οντότητες να την προμηθεύουν με εξαρτήματα και συστήματα λογισμικού, όπως το Android και το Google Mobile Services. Αρχικά, η Huawei απέφυγε την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρις στην προσωρινή αναστολή κυρώσεων και η Μενγκ Ουάνγκζου, γνωστή ως πριγκίπισσα της τεχνολογίας, αφέθηκε ελεύθερη τον Σεπτέμβριο του 2021.
Την ίδια ώρα, όμως, η Huawei μαζί με την ΖΤΕ χαρακτηρίστηκαν ως απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) τον Ιούνιο του 2020. Εν τέλει, τα καθαρά κέρδη της Huawei υποχώρησαν πέρσι σχεδόν κατά 70% λόγω των lockdown στην Κίνα, την αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα και βέβαια εξαιτίας των συνεχιζόμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ που έχουν κόψει την πρόσβαση στους προμηθευτές και τους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Έκτοτε συνεχίζεται ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου παρά τις όποιες προσδοκίες για μια εξομάλυνση του κλίματος μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Μάλιστα αυτή η αντιπαλότητα έχει λάβει γεωπολιτικές διαστάσεις με επίκεντρο την Ταϊβάν και κατ΄ επέκταση την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ή TSMC, η οποία είναι μια υπερδύναμη στην παγκόσμια αγορά τσιπ.
Κάτω από τη σημερινή συγκυρία, το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κινδυνεύει να παγιωθεί, επηρεάζοντας όσο τίποτα άλλο το εμπόριο μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Η Κούβα, παρά τη γεωγραφική της εγγύτητα με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι αποκομμένη από την αμερικανική επιχειρηματικότητα. Το εμπορικό, οικονομικό και χρηματοοικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ εξακολουθεί να ισχύει αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει κάποια μέτρα για μια μελλοντική αναθέρμανση των μεταξύ τους σχέσεων. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες.