THEPOWERGAME
Οι έφηβοι διαχρονικά «θέλουν τον κόσμο και τον θέλουν τώρα», όπως έλεγε και ένα κλασικό ροκ τραγούδι. Θέλουν, όμως, και έναν καλύτερο κόσμο, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, προσπαθούν να τον δημιουργήσουν. Και όπως μας αποδεικνύει η εμπειρία του Generation Next μπορούν να τα καταφέρουν. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω STEM που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια από το Ίδρυμα Vodafone.
Ειδικότερα, το Generation Next παρέχει σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους, τα εφόδια προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο εύκολη και διασκεδαστική μπορεί να γίνει η μάθηση και η δημιουργία με τη χρήση της τεχνολογίας. Μέσω της ανοικτής ψηφιακής πλατφόρμας https://www.vodafonegenerationnext.gr/ έρχονται σε επαφή με τις εκθετικές τεχνολογίες, αποκτώντας πρόσβαση σε σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο γύρω από τον θαυμαστό κόσμο του STEM.
Παράλληλα, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου καλούνται να εμπνευστούν από τη STEM εκπαίδευση και την καθημερινότητά τους, προκειμένου να αναπτύξουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Οι προτάσεις τους παρουσιάζονται στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, και αξιολογούνται από μία επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων.
Πρωτοτυπία και καινοτομία με περιβαλλοντικό και συμπεριληπτικό πρόσημο στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next
Ένα πρωτότυπο drone από φελιζόλ, το οποίο ενημερώνει μέσω SMS την Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιές, ένα έξυπνο, υδροπονικό θερμοκήπιο που ενσωματώνει WiFi, και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα, απαρτίζουν τη νικητήρια τριάδα του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Στην πρώτη θέση η ομάδα «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες» από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, με μέλη τους μαθητές Νικόλαο Ευστρατίου και Ευάγγελο Ιορδάνου. Προβληματισμένοι από το γεγονός ότι το νησί τους σχεδόν κάθε χρόνο πλήττεται από δασικές πυρκαγιές με αρνητικό αντίκτυπο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την οικονομία της περιοχής, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό αεροσκάφος, το οποίο εντοπίζει πιθανές εστίες φωτιάς και να ενημερώνει μέσω SMS την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις ακριβείς συντεταγμένες του περιστατικού.
Για τους δύο μαθητές, το «Fire Detecting Airplane», όπως ονόμασαν το project τους, είναι μόνο η αρχή: Οραματίζονται τη δημιουργία ενός σμήνους τέτοιων αεροσκαφών, τα οποία θα περιφρουρούν και θα προστατεύουν το νησί τους από ενδεχόμενες πυρκαγιές. Ο ρόλος τους για την έγκαιρη αναγγελία μιας πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος κατασκευής τους, καθώς και το γεγονός ότι είναι αυτόνομα –δεν απαιτούν δηλαδή την παρουσία πιλότου– ενθουσίασε και τις Πυροσβεστικές Αρχές της Λέσβου: Στελέχη της τοπικής υπηρεσίας ευελπιστούν ότι στο κοντινό μέλλον το project αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στο έργο τους.
Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε η ομάδα «Robot Feelings» από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης. Μελετώντας τα προβλήματα που εμπεριέχει ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας του εδάφους, όπως παραδείγματος χάρη η υπερβολική κατανάλωση νερού ή οι ελλιπείς εκτάσεις, οι μαθητές Εμμανουήλ Γιατράκης και Γιώργος Τάλζι κατασκεύασαν ένα θερμοκήπιο μικρών διαστάσεων με σύστημα υδροπονίας, όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό και όχι στο χώμα. Πρόκειται για μία «έξυπνη» κατασκευή που αξιοποιεί διάφορους αισθητήρες, οι οποίοι ελέγχουν παράγοντες όπως η θερμοκρασία ή η υγρασία και μέσω WiFi ενημερώνουν εξ αποστάσεως τον επίδοξο καλλιεργητή για τυχόν προβλήματα.
Ήδη, το έξυπνο θερμοκήπιο των «Robot Feelings» έχει λάβει σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες τόσο του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Δάφνης όσο και άλλων σχολείων της περιοχής. Ωστόσο, ο Εμμανουήλ και ο Γιώργος αισιοδοξούν, ότι ένα μικρού μεγέθους φυτώριο υδροπονίας όπως το δικό τους, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μπαλκόνια και ταράτσες σπιτιών, ώστε οι πολίτες να παράγουν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά. Σε έναν Δήμο όπως αυτόν της Δάφνης – Υμηττού και γιατί όχι σε ολόκληρη την Αθήνα, αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα!
Την τρίτη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η ομάδα «Ennuino» από τη Σύρο. Οι μαθητές Λυκείου Παναγιώτης και Σοφία Ζερβού οραματίζονται μια πιο συμπεριληπτική, ανθρώπινη πόλη, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, στην οποία τα άτομα με αναπηρία θα έχουν ισότιμη πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα «έξυπνο» επιτραπέζιο κατάλληλο για άτομα με κινητικά προβλήματα, στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν και ψυχαγωγούνται δίνοντας φωνητικές εντολές μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους.
Παράλληλα, ευαισθητοποιημένοι από τη συνάντησή τους με την Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σύρου, ο Παναγιώτης και η Σοφία, εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν μια μακέτα ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Τα παιδιά αισιοδοξούν ότι μια μέρα ο χώρος αυτός θα λάβει και φυσική υπόσταση, και θα αποτελέσει έναν πολυχώρο «Πόρτα Ανοιχτή», όπως τον ονομάσανε, όπου οι συμπολίτες τους με δυσκολία στην κίνηση, θα συναντιούνται και θα περνούν τον χρόνο τους δημιουργικά και ευχάριστα.
Αν και οι ανωτέρω συμμετοχές συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στον διαγωνισμό και επιβραβεύτηκαν από το Ίδρυμα Vodafone, οι καινοτόμες –στο σύνολό τους– προτάσεις και η μαζική συμμετοχή των μαθητών μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον που ξεκινάει από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, ότι μέχρι σήμερα μέσω του Generation Next έχουν δημιουργηθεί 721 καινοτόμα projects προς όφελος 112.000 συμπολιτών μας από 131 δήμους της χώρας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Generation Next επισκεφτείτε την ψηφιακή πλατφόρμα. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.