THEPOWERGAME
Σε αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, από το 8,5% στο 15%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σηματοδοτώντας μια στροφή προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου πληθωρισμού.
«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού», δήλωσε η επιτροπή πολιτικής της τράπεζας.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν «προκειμένου να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό η πορεία αποπληθωρισμού, να εδραιωθούν οι προσδοκίες για τη μείωση του πληθωρισμού και να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών», πρόσθεσε, σημειώνοντας έναν πιο «γερακίσιο» τόνο σε σύγκριση με τις δηλώσεις του πρώην διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου.
Η ισχυρή σύσφιξη παρέμεινε κάτω από τις προσδοκίες, δεδομένου ότι η μέση εκτίμηση για αύξηση στο 21% σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, με τη διάμεση πρόβλεψη για το τέλος του έτους στο 30%.
Η αύξηση είναι η πρώτη από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται μετά τον διορισμό από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο αξιωματούχων διεθνούς κύρους στην ηγεσία της τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην κεντρική τράπεζα της χώρας και του Μεχμέτ Σιμσέκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την επανεκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία και αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα απομακρύνεται από την ανορθόδοξη πεποίθηση του Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων καταπολεμά τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο 40%. Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως στροφή του Τούρκου προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε παροτρύνει για μειώσεις των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες προκάλεσαν μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2021. Η λίρα έχασε 44% το 2021 και 30% πέρυσι, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε έτοιμος να υποχωρήσει στην οικονομική πολιτική διορίζοντας τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις αγορές, ως υπουργό Οικονομικών και την Ερκάν, πρώην τραπεζίτη της Wall Street, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενέκρινε τα βήματα που θα κάνει ο Σιμσέκ με την κεντρική τράπεζα, υποδηλώνοντας ότι έδωσε το πράσινο φως για αυξήσεις των επιτοκίων.
Στο μεταξύ, τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν στο αρνητικό χαμηλό ρεκόρ των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα.