THEPOWERGAME
Διάφανη πισίνα που ίπταται, κολυμβητές που απολαμβάνουν τη θέα του Λονδίνου από τα 35 μέτρα, μια γέφυρα από νερό που ενώνει δύο κτίρια. Αν όλα αυτά σας φαίνονται αποκύημα επιστημονικής φαντασίας ή σκηνικό αμερικάνικης ταινίας κάνετε λάθος. Το αρχιτεκτονικό γραφείο HAL δημιούργησε αυτό το υπερθέαμα, που εγείρει αντιδράσεις, αλλά προκαλεί σίγουρα τον θαυμασμό.
Πισίνα στον… ουρανό
Sky Pool είναι το όνομα της πισίνας που δίνει στους κολυμβητές την μοναδική αίσθηση της βουτιάς στο… κενό. Το δημιούργημα 35 μέτρων ενώνει δύο κτίρια στο συγκρότημα Embassy Gardens, μια ανερχόμενη γειτονιά στο Battersea του Λονδίνου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο κριτικός αρχιτεκτονικών σχεδίων των Financial Times, Edwin Heathcote, χαρακτήρισε την πισίνα «μια καταστροφή, που έχει ήδη συμβεί», ενώ ο κριτικός του Guardian, Oliver Wainwright, έγραψε στο Twitter ότι διαφωνεί γιατί «οι κάτοικοι των δύο κτιρίων δεν έχουν πρόσβαση στην πισίνα».
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κολυμβητική γέφυρα – μια ελαφριά κατασκευή που εκτείνεται μεταξύ δύο κτιρίων με τους κολυμβητές να μπορούν να επωφεληθούν από τη φανταστική θέα του Λονδίνου», εξήγησε ο ιδρυτής της HAL, Hal Currey.
«Είναι η διαφάνεια, η ελαφρότητα και το γεγονός ότι διασχίζει δύο κτίρια που την κάνει μοναδική – και αιχμαλωτίζει τη φαντασία. Οι κολυμβητές μπορούν να δουν το έδαφος και οι άνθρωποι από κάτω μπορούν να δουν τον ουρανό», δήλωσε ο ίδιος υπερασπιζόμενος το δημιούργημα του γραφείου του.
Από την ιδέα, στην υλοποίηση
Η γέφυρα εκτείνεται σε μήκος 15 μέτρων μεταξύ των δέκατων ορόφων δύο κτιρίων, που ολοκληρώθηκαν το 2021 δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που σχεδίασε ο Kieran Timberlake στο Battersea.
Σε συνεργασία με τους μηχανικούς Eckersley O’Callaghan, η HAL ήθελε να δημιουργήσει μια δομή που να είναι πλήρως διαφανής. «Η πρόθεση ήταν να διατηρηθεί ο σχεδιασμός απλός», δήλωσε ο Currey και συνέχισε: «Θέλαμε να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο διαφανής και αβίαστη».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα προκαταρκτικά σχέδια της ομάδας συνδύαζαν γυαλί και ατσάλι, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα δομές που είχαν πάρα πολλά στερεά στοιχεία. «Οι πρώτες μελέτες ανέπτυξαν μια εν μέρει στερεή, εν μέρει διαφανή λύση, η οποία έμοιαζε με συμβιβασμό» δήλωσε ο αρχιτέκτονας και συνέχισε: «Η μεγάλη ιδέα – μια λαμπερή διάφανη πισίνα που αστράφτει ανάμεσα σε δύο κτίρια – θα χανόταν εντελώς».
Για να δημιουργηθεί το εφέ της πλήρους διαφάνειας, η ομάδα σχεδιασμού κατέληξε στη δημιουργία της Sky Pool από ακρυλικά πάνελ, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη δημιουργία μεγάλων δεξαμενών σε ενυδρεία.
«Μεγάλες, παχιές διαφανείς πλάκες ακρυλικού χρησιμοποιούνταν ήδη σε γιγαντιαία ενυδρεία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Currey και εξήγησε: «Αν το ακρυλικό μπορούσε να συγκρατήσει τους καρχαρίες, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια δομή πισίνας 10 ορόφων;»
Η ακρυλική βάση της πισίνας έχει πάχος 360 χιλιοστά. Η κάτω πλάκα έχει πάχος 360 χιλιοστά, ενώ τα τοιχώματα έχουν πάχος 180 χιλιοστά. Η δομή κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε από τους κατασκευαστές Reynolds Polymer Technology από μεγάλα πάνελ ακρυλικού.
Σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού, το υλικό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχει δείκτη διάθλασης πολύ παρόμοιο με το νερό, οπότε υπάρχει μόνο μια μικρή παραμόρφωση του φωτός μέσα από το υλικό. Αυτό βοηθά τη δομή να φαίνεται πιο αόρατη.
Καθώς η πισίνα εκτείνεται ανάμεσα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στην κίνηση των κτιρίων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το βάρος του νερού και επηρεάζεται από τον άνεμο λόγω του ύψους της.