THEPOWERGAME
Το ευρώ παρέμεινε ανθεκτικό το 2022 παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον υψηλό πληθωρισμό. Το μερίδιο του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος του στη διεθνή χρήση νομισμάτων ήταν κατά μέσο όρο κοντά στο 20%, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας επισκόπησης που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το περασμένο έτος σημαδεύτηκε από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, σε μια πλαίσιο αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως.
«Παρά τα διαδοχικά νέα σοκ, ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε ανθεκτικός το 2022. Η ανθεκτικότητά ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Αυξήθηκε το μερίδιό του
Το μερίδιο του ευρώ στις παγκόσμιες επίσημες διακρατήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 20,5% το 2022, όταν μετράται σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το μερίδιο του ευρώ αυξήθηκε στα περισσότερα άλλα τμήματα της αγοράς, όπως στους διακανονισμούς συναλλάγματος και στις στα ανεξόφλητα αποθέματα διεθνών χρεογράφων, δανείων και καταθέσεων. Ο διεθνής ρόλος του ευρώ στην έκδοση ομολόγων σε ξένο νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πράσινων ομολόγων, καθώς και η τιμολόγηση εισαγωγών και εξαγωγών εκτός της ζώνης του ευρώ, παρέμεινε σταθερός.
Όσον αφορά το μέλλον, ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα υποστηριχθεί πρωτίστως από μια βαθύτερη και πιο πλήρη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο της επιδίωξης υγιών οικονομικών πολιτικών. Το Ευρωσύστημα υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ.