THEPOWERGAME
«Τέλος στην αφέλεια» διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην AstraΖeneca, την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζει μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων και η σχετική κόντρα με τη Βρετανία μαίνεται. Παρόμοιες δηλώσεις και από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στον απόηχο της ανακάλυψης στην Ιταλία κρυμμένων εμβολίων της εταιρείας, μέρος των οποίων φέρονται να προορίζονται για τη Βρετανία.
«Υποστηρίζω την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζω το γεγονός ότι πρέπει να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Ευρωπαίους», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Οι Pfizer και Moderna τις τήρησαν. Η AstraZeneca όχι», πρόσθεσε.
«Η εταιρεία πρέπει να τιμήσει το συμβόλαιό της με τα κράτη-μέλη πριν αρχίσει πάλι να εξαγάγει» δήλωσε από πλευράς της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναπληρώσει (τις παραδόσεις)».
Σχετικά με τα νέα κριτήρια που εισήγαγε η Κομισιόν στον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών των εμβολίων (αμοιβαιότητα και αναλογικότητα) «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη λαμβάνει το δίκαιο μερίδιό της στα εμβόλια γιατί πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι εάν οι εταιρείες εξάγουν τα εμβόλιά τους σε όλο τον κόσμο, το κάνουν επειδή τηρούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον εφοδιασμό στην ΕΕ» επισήμανε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν.
Υπάρχει, όπως είπε, η Μoderna και η Pfizer/BioNtech «που παραδίδουν με αξιοπιστία», υπάρχει η Johnson & Johnson της οποίας το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, ενώ η ΑstraZeneca έχει δεσμευτεί για λιγότερες δόσεις από τα συμβόλαια, 70 αντί για 180 εκατομμύρια.
Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τη βελτίωση της παραγωγής στην Ευρώπη καθώς και τη βελτίωση στην ικανότητα παράδοσης των εμβολίων.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη…Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα κρυμμένα εμβόλια στην Ιταλία
Λάδι στη φωτιά στον«πόλεμο» μεταξύ ΕΕ- AstraZeneca προκάλεσε η ανακάλυψη που έκαναν προ ημερών οι ιταλικές αρχές. Περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων θεωρείται πιθανόν ότι προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη.
Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ’ εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.
Το εκκολαπτήριο HERA
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρο για την επιτάχυνση της έγκρισης προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, στο πλαίσιο του εκκολαπτηρίου HERA, του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας για τη βιοάμυνα κατά των παραλλαγών της νόσου COVID-19.
Εισάγει διατάξεις στην οικεία νομοθεσία της ΕΕ που θα δίνουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων εγκαίρως και θα καθιστούν εφικτή την έγκριση προσαρμοσμένων εμβολίων βάσει μικρότερου συνόλου πρόσθετων δεδομένων που θα υποβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι παρασκευαστές εμβολίων εντός της ΕΕ έχουν εξαγάγει 77 εκατ. δόσεις διεθνώς από την 1η Δεκεμβρίου, εκτός των 88 εκατ. δόσεων που παρέδωσαν στους 27 της Ένωσης. Από αυτές, τα 21 εκατ. δόσεις παραδόθηκαν στη Βρετανία.
Το μέτωπο με τον Μπόρις Τζόνσον
Αν παγώσουν οι εξαγωγές των εμβολίων, τότε πιθανώς βρετανικές εταιρείες να αποχωρήσουν από την ΕΕ, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε, στο μεταξύ, προς τους Ευρωπαίους, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Σε προειδοποίησή του, τόνισε πως εάν εφαρμοστούν οι απειλές της ΕΕ, τότε θα μπορούσαν να παγώσουν βρετανικές επενδύσεις εντός ευρωπαϊκού εδάφους και να αποχωρήσουν εταιρείες.
Τα δρακόντεια μέτρα των Βρυξελλών, δήλωσε ο Τζόνσον, θα μπορούσαν να πλήξουν τους κανόνες του εμπορίου ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Η κρίση με την AstraZeneca έχει πυροδοτήσει και οξύνει, ως γνωστόν, τις προϋπάρχουσες εντάσεις ΕΕ-Βρετανίας.
Και το εσωτερικό μέτωπο με τον Σεμπάστιαν Κουρτς
Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν όμως αμυνόμενοι και σε άλλες χώρες-μέλη, που ζήτησαν το λόγο για τη διανομή των εμβολίων. Μία τέτοια περίπτωση ήταν η Αυστρία του Σεμπάστιαν Κουρτς που, όπως γράφει το Politico, κοντραρίστηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για το θέμα των εσωτερικών διανομών των εμβολίων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επέμεινε στο γεγονός πως η Αυστρία θα έπρεπε να λάβει επιπλέον δόσεις, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ του επισήμανε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν έχει αξιοποιήσει το σύνολο των δόσεων που προορίζονταν για τη χώρα του.