THEPOWERGAME
H Whisper Holdings του Γ. Βασιλάκη
Με μετοχικό κεφάλαιο 72,2 εκατ. ευρώ συστάθηκε η νέα πολυσχιδής εταιρεία του επιχειρηματία Γιώργου Βασιλάκη, Whisper Holdings. Η εταιρεία συστάθηκε αποκλειστικά με κεφάλαια του επιχειρηματία και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της καταβάλλεται σε είδος από άλλη εταιρεία του επιχειρηματία από το Λουξεμβούργο. Η νέα εταιρεία Whisper Holdings θα έχει κυρίως επενδυτικό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των ακινήτων (real estate).
Η νέα δραστηριότητα της Λάμψα
Τη νέα δραστηριότητα της αξιοποίησης επιπλωμένων διαμερισμάτων προσθέτει στους σκοπούς της η Λάμψα Α.Ε. Η εταιρεία εκτός από ξενοδοχεία θα εκμεταλλεύεται σε Ελλάδα και το εξωτερικό επιπλωμένα διαμερίσματα. Η αλλαγή αυτή του καταστατικού προτείνεται στην επικείμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου 2023. Παράλληλα στις τροποποιήσεις του καταστατικού προβλέπεται ακόμη η αξιοποίηση λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων οιασδήποτε μορφής, όπως συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, αθλητικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων αναψυχής και άλλων ειδικών μορφών συνδεόμενων με το τουριστικό προϊόν.
Ποια στελέχη του επιβραβεύει ο Φουρλής
-Στο πλαίσιο αναθεώρησης του προγράμματος διάθεσης μετοχών (stock option plan) της Fourlis σχεδιάζεται να προσφερθούν 2,1 εκατ. μετοχές. Οι 800 χιλ. θα δοθούν ισόποσα σε 4 διευθύνοντες συμβούλους με θητεία πάνω από 15 χρόνια στον όμιλο συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Bασίλη Φουρλή. Πρόκειται για τους N.Χαρμαντά (διετέλεσε 20 χρόνια στο τιμόνι της Intersport), Ι.Λιούπη (Διευθυντή Επιχειρησιακής Ανάπτυξης Ομίλου) και τον Απ.Πεταλά (απελθόντα CEO) Οι άλλες 1,3 εκατ. μετοχές του προγράμματος θα δοθούν σε 30-35 βασικά στελέχη, πρόγραμμα που συνδέεται με το στόχο του ομίλου να πετύχει κύκλο εργασιών 750 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών έχουν υποχρέωση διακράτησης των μετοχών για 2 έτη.
Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φόρων αντί για «καλάθι»
-Μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να πυροδοτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι συναφείς πρωτοβουλίες. Στο Βέλγιο οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές τάσσονται στην πλειονότητά τους εναντίον της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου αξιολογώντας το ως «αναποτελεσματικό», χωρίς, όμως, να λείπουν και όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού τροφίμων στους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Στο δημόσιο διάλογο τίθενται, πάντως, και εναλλακτικές προτάσεις όπως αυτή της βασικής αρθρογράφου της γνωστής εφημερίδας Le Soir, Béatrice Delvaux. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, αν και χαρακτηρίζει κατανοητό στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού να είναι ελκυστική για μερίδα της κοινωνίας η επιβολή πλαφόν στις τιμές, προτείνει ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων με τις λιγότερες, όμως, αρνητικές συνέπειες στην οικονομία.
Ελλάδα καλεί Silicon Valley
-Τους δεσμούς του με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συσφίγγει περαιτέρω το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Οι εγχώριες startups, επενδύοντας στην εξωστρέφειά τους, χτίζουν γέφυρες συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια αφενός να αντλήσουν τεχνογνωσία και αφετέρου να βρεθούν εγγύτερα στις δεξαμενές χρηματοδότησης. Η ελληνική προσέγγιση προς τις ΗΠΑ και ειδικότερα προς τη Μέκκα της καινοτομίας, τη Silicon Valley, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και θεσμική κάλυψη, με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εξωτερικών να συντονίζουν οργανωμένες επισκέψεις στην… Κοιλάδα του Πυριτίου.
-Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτή η παράδοση, των επισκέψεων εγχώριων startups και ελληνικής οικονομικής αντιπροσωπείας στη Silicon Valley θα τηρηθεί και φέτος. Μία ολιγομελής ομάδα ελληνικών νεοφυών εταιρειών ήδη προετοιμάζεται για το εν λόγω ταξίδι, το οποίο πιθανότατα θα γίνει τον Οκτώβριο. Μένει να δούμε ποιες ελληνικές startups θα ρίξουν γέφυρες στο Σαν Φρανσίσκο. Και φυσικά ποιοι Έλληνες πολιτικοί αξιωματούχοι θα διαδεχθούν τους υφυπουργούς Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστο Δήμα, που παραδοσιακά συνόδευαν την ελληνική αποστολή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πολλές πτήσεις, υποτονική κίνηση
-Εικόνες υποτονικής κίνησης περιγράφουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Κρήτης, κάτι που δεν δικαιολογείται από τις αφίξεις στο νησί, αφού τα αεροπλάνα που προσγειώνονται στα δύο αεροδρόμια είναι και περισσότερα από πέρυσι και γεμάτα τουρίστες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι παράγοντες είναι πολλοί. Αφενός ο όχι και τόσο καλός καιρός κρατάει τους επισκέπτες μέσα στα ξενοδοχεία τους. Αφετέρου, η οικονομική αβεβαιότητα (ως και στενότητα) που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους, τους έχει κάνει να περιορίζουν τα έξοδα εκτός ξενοδοχείων. Άλλωστε οι πολύ κουβαρντάδες Ρώσοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στην Κρήτη. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος, που πολύ λίγο έχει αναφερθεί. Έχει μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής των ξένων τουριστών, ίσως λόγω της μειωμένης αγοραστικής ικανότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν διαμένουν έστω και μια ημέρα λιγότερη, η πληρότητα των καταλυμάτων ξαφνικά μειώνεται. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες κλίνες, τόσο ξενοδοχειακές όσο και σε βραχυχρόνια μίσθωση και βίλες, τότε γίνεται εμφανές ότι η πληρότητα φέτος θα είναι πεσμένη. Το αν θα προχωρήσουν τελικά σε προσφορές για να καλύψουν τα κενά δωμάτια, είναι κάτι που μένει να αποδεχτεί.