THEPOWERGAME
Αυξημένη οργανική κερδοφορία «χτίζουν» φέτος οι τράπεζες, βασιζόμενες κυρίως σε παραδοσιακές πηγές εσόδων -όπως τόκοι και προμήθειες-, γεγονός που τις αναβαθμίζει και ως προς την ποιότητα ή καλύτερα την προέλευση των κερδών τους.
Το 2023 αναμένεται να αποτελέσει έτος-σταθμό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια θα έχει πραγματικά οργανικά κέρδη, δείχνοντας την ισχύ, ανταποκρινόμενο τόσο στις ίδιες τις απαιτήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, όσο και στις πιο απαιτητικές επιταγές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών και βάσει των business plans των μεγάλων τραπεζών κάνουν λόγο για κέρδη της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ φέτος.
Κέρδη υψηλά είχαν και πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμένεται να δείξουν φέτος (3,6 δισ. ευρώ το 2022) -αλλά αυτό βασιζόταν κατά ένα σημαντικό ποσοστό σε έκτακτα κέρδη που έγραψαν από διάφορες κινήσεις της προηγούμενης χρονιάς ,π.χ. πωλήσεις υπηρεσιών, όπως των υπηρεσιών εκκαθάρισης και αποδοχής καρτών.
Μόνο και μόνο από αυτές τις συναλλαγές οι τέσσερις μεγάλοι της αγοράς -Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς- συγκέντρωσαν περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που ανεβαίνει στο 1,7-1,8 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και άλλα μικρότερα deals.
Η διαφορά με φέτος είναι ότι τα κέρδη θα «θυμηθούν» τις παλαιές τους… ρίζες (τόκοι και προμήθειες από αμιγώς τραπεζικές εργασίες) και μάλιστα αυτό είναι και ένα σημείο στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές χρηματοοικονομικών οίκων. Είναι ένα από τα θέματα που ρωτούν στα conference calls και στα roadshows, στα οποία τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών ενημερώνουν τους ξένους.
Με την ευκαιρία, αντίστοιχα ερωτήματα τέθηκαν και στο τρέχον event που διοργανώνει η Goldman Sachs στο Παρίσι, όπου σύσσωμο το συστημικό τραπεζικό γίγνεσθαι έδωσε το «παρών». Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα, με τους εκπροσώπους των οίκων να ρωτούν επισταμένα για τις προοπτικές τόσο των ιδίων των τραπεζών, όσο και για το τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση.
Η βάση για το μέρισμα το 2024
Το σίγουρο είναι ότι η κερδοφορία της φετινής χρονιάς θα αποτελέσει τη βάση για τη διανομή μερίσματος από το 2024, μια δέσμευση την οποία έχουν αναλάβει όλες οι συστημικές, εκτός απροόπτου βεβαίως.
Ήδη οι διοικήσεις των τεσσάρων έχουν προαναγγείλει διανομή κερδών υπό μορφή μερίσματος στο 20%-30% των αποτελεσμάτων του 2023. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ένας μέσος όρος 25% της αναμενόμενης κερδοφορίας της φετινής χρονιάς θα επιστρέψει στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών κεφάλαια της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ περίπου. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά όταν οι μέτοχοι έχουν να δουν μέρισμα εδώ και δεκαπέντε χρόνια.