THEPOWERGAME
Τουλάχιστον 41 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή και 106 διασώθηκαν, μετά τη βύθιση αλιευτικού σκάφους με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.
Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού ναυαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε ξεπερνά τους 500.
Υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του αλιευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.
Οι διασωθέντες
Οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου μεταβαίνει εκτάκτως ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, για να συντονίσει τη μεγάλη επιχείρηση που έχει στηθεί. Ήδη από τα ξημερώματα ο Διοικητής έχει δώσει εντολή για την ετοιμότητα όλων των νοσοκομείων στην περιοχή για να καλυφθούν απόλυτα οι ανάγκες που θα προκύψουν. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με υποθερμία στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Η διάσωσή τους έγινε με ελικόπτερο super puma.
Στις αποθήκες του λιμανιού υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δεκάδες ασθενοφόρα για πιθανή μεταφορά μεταναστών στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Περαιτέρω, οι μετανάστες πρόκειται να παραμείνουν στις αποθήκες του λιμανιού μέχρις ότου αποφασιστεί η τύχη τους.
Η πλειοψηφία των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι είναι άνδρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Η μεταφορά των πρώτων μεταναστών από όσους κρίθηκε απαραίτητο να μεταβούν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, έχει ξεκινήσει.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του ΛΣ, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.
Το αλιευτικό προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες, καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο. Κατά πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες -στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ- το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.
Από τα ξημερώματα, στο Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρίσκονται ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και τέως αρχηγός ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης και στελέχη του Σώματος, συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης.