THEPOWERGAME
Με το ποσό των 15-20 δισ. ευρώ αναμένεται να «προικοδοτηθεί» για την επόμενη διετία το υπουργείο Οικογένειας (ή Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής) το οποίο θα έχει δυϊκές αρμοδιότητες με συναρμόδια υπουργεία, κυρίως το Εργασίας, το οποίο χειρίζεται σήμερα αντίστοιχα θέματα.
Η νέα (εφόσον εκλεγεί στις 25 Ιουνίου) κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να δώσει έμφαση στη στήριξη της οικογένειας, μέσα από διάφορες δράσεις, με αιχμή το δημογραφικό πρόβλημα, ώστε η πολιτική που θα αναπτυχθεί για τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει τροχοπέδη στη γήρανση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κονδύλια θα είναι από μεταφορά πόρων που σήμερα δαπανώνται από τα αντίστοιχα για τις δράσεις αυτές υπουργεία, αλλά και μεταφορά σημαντικών ποσών από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα χρηματοδοτήσει και τα προγράμματα στέγης, όπως το «Σπίτι μου» με διπλασιασμό κονδυλίων (στο 1 δισ. ευρώ), τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος για άπορες οικογένειες κ.λπ.
«Γόρδιο δεσμό», σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται να αποτελέσουν τα επιδόματα που σήμερα διαχειρίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ή άλλοι φορείς και μέρος τους θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπουργείο. Για παράδειγμα, η κάρτα ανεργίας ή το επίδομα μητρότητας, που σήμερα καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ, τα οποία δεν μπορούν να αποκοπούν από την αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει η δυϊκή υπόστασή τους. Όπως εξηγούν στελέχη της ΝΔ, αντίστοιχα δυϊκό πρόγραμμα έχει υπάρξει και στο παρελθόν με τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη), που διοικητικά ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών και τεχνικά στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Δηλαδή παραμένουν στην υπάρχουσα διαχείριση, ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων. Αντίθετα, πιο εύκολη θα είναι η μεταφορά μερικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ που σχετίζονται με την οικογένεια, όπως αντίστοιχα και αρμοδιότητες της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, που σήμερα λειτουργούν υπό τύπον λογαριασμού στη ΔΥΠΑ.
Επίσης, πιο απλή θα είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, η παιδική προστασία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ή τα πρόγραμμα «Νταντάδες στο σπίτι», το πρόγραμμα φύλαξης κ.λπ.
Τέλος, και το ΕΠΑ αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης, καθώς μέχρι το 2025 προβλέπονται για την Κοινωνική Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία) ποσά ύψους 5,18 δισ. ευρώ, καθώς και η κινητοποίηση πόρων ύψους 5,27 δισ. ευρώ.