THEPOWERGAME
Τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο Χρηματιστήριο φέτος θα ενισχύσει, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΧΑΕ, αλλά και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που -όπως όλα δείχνουν- θα αναδειχθεί από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Η απελθούσα κυβέρνηση είχε αποδεχτεί από τον περασμένο Ιανουάριο μια σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υπέρ της Κεφαλαιαγοράς (π.χ. μηδενισμός του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων, μείωση στο 0,1% του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών), τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Αναλυτικά, σε νέο σχέδιο νόμου πρόκειται να περάσουν μια σειρά από μέτρα υπέρ της Κεφαλαιαγοράς, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τη διοίκηση του ΧΑ και τον CEO Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος πιστεύει πως ο πλέον γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο είναι τα φορολογικά κίνητρα. Βέβαια, ανάλογα κίνητρα πρέπει να δοθούν και στις εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ από την 1 Ιανουαρίου 2024 προβαίνει σε μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου -σε 0,2% από 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 21,6 εκατ. ευρώ- και του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών -στο 0,1% από 0,2% με δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ. Επίσης, προωθούνται η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. ευρώ και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο Χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο, με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.
Σε παράλληλο χρόνο προωθείται η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας μέσω της απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης στις μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και του σχεδιασμού -από το ΧΑ- ανταγωνιστικής διάρθρωσης για την εναλλακτική αγορά, με σκοπό τη διευκόλυνση της εισόδου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και τη διευκόλυνση/μείωση του κόστους εισόδου εταιρειών γενικότερα.
Επίσης, σχεδιάζεται η επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και η ανάπτυξη των οικοσυστημάτων FinTech και ESG, με τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνώμων για την ψηφιακή χρηματοδότηση. Σε αυτόν τον πυλώνα συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο δράσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για επανένταξή του στο καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς.