THEPOWERGAME
Παράθυρο ευκαιρίας για όλο το τραπεζικό σύστημα ανεξαιρέτως θα μπορούσε να αποτελέσει ο υπό σύσταση «Ηρακλής 3», όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, υπονοώντας την ένταξη όλων των συνεταιριστικών τραπεζών σε ένα πρόγραμμα εγγυήσεων μέρους των τιτλοποιήσεων που ενδεχομένως θα εκδοθούν.
Όσο κι αν είναι πρώιμο, αφού ακόμη δεν έχει καν προσδιορισθεί η έναρξη του νέου σχήματος, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τα σχήματα που θα ενταχθούν κάτω από το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων υπό την ομπρέλα του Ηρακλή. Μάλιστα, γίνονται ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις για το αν στο νέο πρόγραμμα θα μπορέσει και μπει κάθε τραπεζικό ίδρυμα που έχει «κόκκινα» δάνεια προς διαχείριση, πέραν των τεσσάρων μεγάλων συστημικών, που είχαν την ευκαιρία να περάσουν τις τιτλοποιήσεις τους κάτω από το ευνοϊκό αυτό πρόγραμμα.
Το παράθυρο ευκαιρίας που θα ανοίξει ευθύς αμέσως όταν δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και τους επιμέρους διαύλους -έπειτα από πρόταση του νέου υπουργού Οικονομικών- «ανάβει» τη συζήτηση, από τη στιγμή που, εκτός των εκκρεμών τιτλοποιήσεων των δύο μεγάλων τραπεζών και του κοινοπρακτικού των τεσσάρων (Frontier II, Sunrise III , Solar), ανοίγει ο δρόμος για πρώτη φορά σε δύο μη συστημικές τράπεζες να κάνουν χρήση του εργαλείου των εγγυήσεων (όπως έγραψε το powergame.gr στις 7 Ιουνίου). Πρόκειται για την Παγκρήτια και την Αttica Bank, οι οποίες έχουν δείκτη πάνω από το 65% σε «κόκκινα» δάνεια και προσδοκούν να τον μειώσουν μέσα από τιτλοποιήσεις (ή και πωλήσεις δανείων). Μία κίνηση που έχει στρατηγική σημασία και για τις δύο, αφού ο στόχος είναι να συγχωνευθούν και να αποτελέσουν έναν ενιαίο τραπεζικό όμιλο.
Ευκαιρία για τις 4 συνεταιριστικές ο νέος «Ηρακλής»
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, υπάρχει η σκέψη να ενταχθούν στον νέο Ηρακλή και οι εναπομείνασες συνεταιριστικές τράπεζες και συγκεκριμένα οι τράπεζες Ηπείρου, Καρδίτσας, Θεσσαλίας και Χανίων. Υπάρχει η άποψη ότι από τη στιγμή που θα ξαναδοθεί η δυνατότητα ενός προγράμματος της κατηγορίας «Ηρακλής», θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και σε αυτές τις τοπικές, μικρές και συνεταιριστικές τράπεζες (ορισμένες εκ των οποίων σύντομα προγραμματίζουν τη μετατροπή τους σε Ανώνυμη Εταιρεία) να μπουν κάτω από το σχήμα των κρατικών εγγυήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι η δομή του σχήματος, όπως είχε γίνει στα δύο πρώτα προγράμματα, δεν απευθυνόταν στις συνεταιριστικές, κυρίως λόγω μικρού μεγέθους και λόγω αδυναμίας να σηκώσουν το υψηλό κόστος μιας τιτλοποίησης, καίγοντας κεφάλαιο. Ο αντίλογος, όμως, όπως υπογραμμίζουν πηγές από τις συνεταιριστκές τράπεζες, είναι ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε πρακτικά να λυθεί, με μια τεχνική αντιμετώπιση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, π.χ. Ιταλία.
Ίσως κάτω από μια ενιαία τιτλοποίηση…
Θα μπορούσαν δυνητικά να μπουν κάτω από ένα ενιαίο σχήμα τιτλοποίησης όλες οι συνεταιριστικές μαζί, ώστε να αντισταθμίσουν με κάποιον τρόπο το κόστος του έργου και στο τέλος, ανάλογα με τα καλύμματα που έχει η καθεμία για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τη στάθμιση κινδύνου που της αναλογεί, να γίνει και η κατανομή του ποσού.
Ιδέες, προτάσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις, που φθάνουν έως την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, από τους μικρούς, τοπικούς, περιφερειακούς και μη συστημικούς παίκτες, οι οποίοι όμως δεν είναι εκτός τραπεζικού συστήματος.
Εξάλλου, όπως και η ίδια η ΤτΕ έχει διαμηνύσει, το μέγεθος αποτελεί μονόδρομο για τις συνεταιριστικές, οι οποίες θα πρέπει να το επιτύχουν είτε με συγχωνεύσεις μεταξύ τους, είτε με συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, που θα εισφέρει κεφάλαια και θα τις αναπτύξει περαιτέρω, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Παγκρήτιας.
Ήδη οι κεφαλαιακοί τους δείκτες είναι περίπου στο 15% και το ποσοστό της αναβαλλόμενης κερδοφορίας (DTC) πολύ μικρότερο των άλλων τραπεζών. Στους δικούς τους ρυθμούς, επενδύουν στο digital, προσελκύουν πελατεία με ανταγωνιστική τιμολόγηση (π.χ. προθεσμιακές), παρέχουν ευελιξία (η έγκριση και η εκταμίευση ενός δανείου είναι πολύ πιο άμεση) και προσπαθούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Case study αποτελεί η συνεταιριστική Καρδίτσας, χωρίς στην ουσία «κόκκινα» δάνεια, ενώ θετική είναι η πορεία μείωσης των NPEs από τις υπόλοιπες. Χαρακτηριστικά, η Ηπείρου, που από δείκτη NPE 73% έχει σήμερα 38%.
Πλάνο για μετατροπή σε ΑΕ
Όσο για την έλευση στρατηγικών επενδυτών, αυτή θα διευκολυνθεί πάραυτα με την αλλαγή του καταστατικού από συνεταιριστικό τραπεζικό ίδρυμα σε Ανώνυμη Εταιρεία. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη σε τροχιά προγραμματισμού… Η Τράπεζα Χανίων αναμένεται να θέσει το θέμα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων-συνεταιριστών της και, αν όλα πάνε καλά, σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου εντός του 2024 και πιθανότατα δημιουργία holding. Αντίστοιχες σκέψεις μοιάζει να έχει και η Τράπεζα Ηπείρου, δρομολογώντας αντίστοιχες διαδικασίες.