THEPOWERGAME
Για πολλαπλές επιθέσεις κατά ρωσικών θέσεων στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ στον απόηχο των πληροφοριών ότι η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε από την περιοχή της Ζαπορίζια.
H Washington Post γράφει ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού κατά των ρωσικών δυνάμεων σε κατεχόμενες περιοχές έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνοντας λόγο για μια «μακροχρόνια πολεμική διαδικασία». Επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους των ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων, οι οποίοι δέχτηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει ότι ειδικές μονάδες, εφοδιασμένες με προηγμένα δυτικά όπλα (πύραυλοι HIMARS, τεθωρακισμένα Leopard κ.α) και εκπαιδευμένες από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων στη Ζαπορίζια, με στόχο να αναγκάσουν τους Ρώσους εισβολείς να υποχωρήσουν.
Οι Financial Times γράφουν για εντατικοποίηση των συγκρούσεων στη γραμμή του νοτιοανατολικού μετώπου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για βαριές ουκρανικές απώλειες στην περιοχή του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.500 στρατιώτες και 150 τεθωρακισμένα οχήματα επιχείρησαν να σπάσουν τις γραμμές χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Ζαπορίζια αποτελεί -στρατηγικής σημασίας- περιοχή και ήταν από τα πρώτα εδάφη που οι Ρώσοι επιχείρησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.
Για «έντονες μάχες στη Ζαπορίζια» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις αλληλοκατηγορίες Ρώσων και Ουκρανών για τους βομβαρδισμούς στις πλημμυρισμένες περιοχές της Χερσώνας, όπου διασώστες συνεχίζουν να απομακρύνουν κατοίκους μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.
Το CNN μετέδωσε ότι σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί με τη χρήση τεθωρακισμένων και την υποστήριξη του πυροβολικού να σπάσει τις γραμμές στην περιοχή της Ζαπορίζια και να προωθηθεί προς τα νότια.
Το Κίεβο, μετά την αρχική διάψευση για τα όσα μετέδωσε το NBC περί έναρξης της ουκρανικής αντεπίθεσης, τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το πώς εξελίσσονται οι μάχες στο μέτωπο, καθώς ενδεχόμενη αποτυχία θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια του Ζελένσκι να πείσει τη Δύση να του δώσουν περισσότερα, ώστε να καταφέρει να διώξει τη Ρωσία.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με την αντεπίθεση στο Χάρκοβο
Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της αντεπίθεσης. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι τα τωρινά δεδομένα σε σχέση με την πρώτη μεγάλη αντεπίθεση στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού του 2022 είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτήν τη φορά οι ρωσικές θέσεις είναι πολύ καλύτερα οχυρωμένες, επανδρωμένες και εξοπλισμένες, σύμφωνα με το BBC.
Το 2022 οι Ουκρανοί -εκμεταλλευόμενοι την αποτυχία της Μόσχας να εξαπολύσει την επίθεσή της στην πρωτεύουσα Κίεβο- είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική προέλαση, πετυχαίνοντας να απελευθερώσουν μεγάλες περιοχές στο Χάρκοβο, «θωρακίζοντας» παράλληλα το ομώνυμο βιομηχανικό κέντρο. Η επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική είσοδο του ουκρανικού στρατού στη Χερσώνα -την πρώτη μεγάλη πόλη που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι στην πρώτη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου- έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, οι οποίες όμως είναι πιθανό να μην επαληθευτούν «επί του πεδίου».
Γιατί οι Ουκρανοί δεν ανακοινώνουν ότι ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση
Οι μεγάλες δυσκολίες που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν νέα εδάφη στα νότια και ανατολικά, επιβεβαιώνει τους αναλυτές, οι οποίοι κρατούσαν μικρό καλάθι για το πόσο αποτελεσματική θα είναι από τις πρώτες ημέρες η νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση.
Η Δύση έχει φροντίσει να εξοπλίσει με όλο και πιο εξελιγμένα όπλα (συστήματα αεράμυνας, τεθωρακισμένα Leopard, πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, drones), εκπαιδεύοντας παράλληλα τους Ουκρανούς στη χρήση τους, ωστόσο οι Ρώσοι δείχνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο φθοράς και να κρατήσουν τις θέσεις τους, την ώρα που αρχίζουν να πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς το κόστος από τα εξοπλιστικά που δίνονται στην Ουκρανία γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Το Κίεβο, όπως γράφει η WP, ελπίζει σε ορισμένες νίκες για να πιέσει ακόμα πιο πολύ τη Δύση να δώσει περισσότερα όπλα, ελπίζοντας έτσι να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης -κάτι που είχε επισημάνει και σε συνέντευξή του τον Μάιο ο Ζελένσκι στην αμερικανική εφημερίδα: «Πιστεύω ότι όσο περισσότερες νίκες έχουμε στο πεδίο της μάχης, ειλικρινά, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πιστεύουν σε εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε περισσότερη βοήθεια».
Σε περίπτωση, όμως, που η πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές εξελίξεις τόσο σε πολεμικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα κάνουν τα πάντα για τη νίκη, με καμία από τις δύο πλευρές να μη δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει να πολεμά.