THEPOWERGAME
Σε αρδευτικά έργα νέας γενιάς, προϋπολογισμού 128 εκατ. ευρώ, με σύγχρονα συστήματα άρδευσης, τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, ορθολογικής διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, προχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Κεντρική Μακεδονία.
Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου στην Πέλλα, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 122,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), μέσω Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για το έβδομο και τελευταίο της πρώτης δέσμης αρδευτικών έργων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα με κάλυψη της εθνικής συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος «ύδωρ 2.0» έργο, 25ετούς διάρκειας σύμβασης (2 χρόνια η κατασκευή και 23 η συντήρηση και λειτουργία).
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε στη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με την προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να εκπνέει την Παρασκευή 30 Ιουνίου (17:00).
Με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αρδευτούν 120.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, κυρίως με δενδροκαλλιέργειες, κηπευτικά και ζωοτροφές (μηδική και καλαμπόκι). Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει τη διακήρυξη του διαγωνισμού, στο 73% των στρεμμάτων που θα αρδεύονται από το έργο θα γίνεται χρήση στάγδην άρδευσης και στο 22% καταιονισμός.
Η κοινοπραξία που θα επιλεγεί θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής – κατασκευαστικών μελετών του έργου, την κατασκευή του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου με τα συνοδά έργα (δεξαμενές, αντλιοστάσια, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών) καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων.
Για την μεταφορά του αρδευτικού νερού πρόκειται να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς από τον ποταμό Αλμωπαίο μέχρι το βορειοδυτικό άκρο της προς αξιοποίηση περιοχής, μήκους 4.250 μέτρων. Εντός της αρδευόμενης περιοχής ο αγωγός θα διακλαδίζεται για να τροφοδοτήσει το σύνολο των αρδευτικών ζωνών. Οι αγωγοί μεταφοράς θα είναι υπόγειοι και κλειστοί, με αποτέλεσμα τη μείωση απωλειών.
Ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων στη Νάουσα
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε σε ανοικτή διαδικασία για την επιλογή -με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής- αναδόχου στο έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού συστήματος τηλεμετρίας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση αρδευτικών αντλητικών συγκροτημάτων και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων» στο σύνολο του αρδευτικού δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, προϋπολογισμού 6,1 εκατομμυρίου ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδότηση από τη δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η Δευτέρα 3 Ιουλίου (12:00).
Το έργο αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, ορθολογικής διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας στο σύνολο του αρδευτικού δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ και αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 32 Τοπικών Σταθμών ελέγχου (ΤΣΑ), 16 Σημείων Μέτρησης Παροχής (ΜΠΑ) κλειστών αγωγών, 14 Σημείων Μέτρησης Παροχής (ΜΠΑΚ) Ανοικτού Καναλιού επί κεντρικών διωρύγων για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιοτικών χαρακτηριστικών) στις υποδομές του δικτύου του ΤΟΕΒ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΟΥΣΗΣ. Μέσω των σταθμών αυτών θα υπάρχει παρακολούθηση των απωλειών του δικτύου, θα δοθούν πρόσθετα δεδομένα για τον ακριβέστερο υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου και η Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ημαθίας θα οδηγηθεί στην αποδοτικότερη λειτουργία του, μειώνοντας δραστικά περαιτέρω το κατασπαταλούμενο νερό.
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου στον ΤΟΕΒ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΟΥΣΗΣ. Στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και εγκαταστάσεις εξοπλισμού και λογισμικών του συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και η ενσωμάτωση των Τοπικών Σταθμών Ελέγχου και των ηλεκτρικών υδροστομίων σε ενιαία βάση λήψη των σημάτων σύγχρονου εξοπλισμού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, ορθολογικής διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας.
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός τηλεμετρικού Αγρομετεωρολογικού Σταθμού δικτύου, με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από τη συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην γεωργία ακριβείας και κυρίως στον τομέα άρδευσης για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 1.600 ηλεκτρικών υδροστομίων, που θα καλύπτουν το σύνολο των υφιστάμενων υδροστομίων του δικτύου άρδευσης για την ακριβή μέτρηση κάθε υδροληψίας.
- Αντικατάσταση των υφιστάμενων κεντρικών δικλίδων του δικτύου άρδευσης.
- Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος, καθώς και απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του για διάστημα δύο μηνών, από την ημερομηνία θέσεως του σε λειτουργία και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων ελέγχου, μετρήσεων και συντηρήσεων, τα οποία θα παραδίδονται στην αρμόδια υπηρεσία.
- Εκπαίδευση του προσωπικού κατά το διάστημα της 2μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων και ο εφοδιασμός του με τα αντίστοιχα πλήρη προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για τη σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.