THEPOWERGAME
Ουραγός της Ευρώπης στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζόμενων στην πληροφορική είναι η Ελλάδα. Τη λειψυδρία εργατικού δυναμικού, που μαστίζει την ελληνική αγορά και ναρκοθετεί την πορεία των ψηφιακών έργων, επιβεβαιώνουν τα πανευρωπαϊκά στοιχεία.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απασχόληση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ομαλή εκτέλεση του μεγάλου όγκου των ψηφιακών έργων.
Στην Ελλάδα μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε θέσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η επίδοση αυτή ρίχνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ των 27, με τον μέσο όρο της Ένωσης να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ελληνικό, καθώς βρίσκεται στο 4,6%.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το κενό στην Ελλάδα, στη Σουηδία, που είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία εργαζομένων στην Πληροφορική στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερ-τριπλάσιο και φθάνει στο 8,6%.
Πολύ καλά σκοράρει σε εξειδικευμένους εργαζόμενους στις ΤΠΕ το Λουξεμβούργο, όπου το 7,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στον κλάδο, ενώ από κοντά ακολουθεί η Φιλανδία και η Ολλανδία με 7,6% και 7,2%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χαμηλές επιδόσεις -αλλά καλύτερες της Ελλάδας- έχει η Ρουμανία (2,8%) και η Πολωνία (3,6%).
Κενό και στην Ευρώπη
Μπορεί η Ελλάδα να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απασχόληση εργαζομένων στις ΤΠΕ, ωστόσο, συνολικά η Ευρώπη δεν έχει πολλούς λόγους να επιχαίρει για τις επιδόσεις της. Το 2022, 9,4 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονταν ως ειδικοί στις ΤΠΕ, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά μάλλον δύσκολο -αν όχι ανέφικτο- τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να διαθέτει μια «δύναμη πυρός» 20 εκατ. εργαζομένων στις ΤΠΕ έως το 2030, αφού η Ένωση πρέπει στην ουσία να διπλασιάσει μέσα σε μια επταετία το απασχολούμενο στην Πληροφορική εργατικό δυναμικό της.
Στην πράξη δηλαδή η ΕΕ πρέπει να προσθέτει ετησίως 1,5 εκατ. ειδικούς στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην απασχόληση κάθε χρόνο μέχρι το 2030.
Το μερίδιο των ειδικών στις ΤΠΕ στην ΕΕ αυξάνεται μεν την τελευταία δεκαετία, αλλά σίγουρα κινείται μακράν του επιθυμητού: πρακτικά, από το 2012 έως το 2022, ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 57,8%, που είναι, ωστόσο, σχεδόν 6,6 φορές ο ρυθμός αύξησης της συνολικής απασχόλησης (+8,8%).
Cherchez la femme στο ΙΤ
Ένα άλλο δομικό θέμα στην απασχόληση στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, που αναδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, είναι η εκπροσώπηση των γυναικών, που εργάζονται στον κλάδο. Η Ελλάδα πετυχαίνει μια επίδοση άνω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις γυναίκες που απασχολούνται στις ΤΠΕ.
Από το συνολικό εργατικό δυναμικό του κλάδου στην Ελλάδα το 20,3% αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 18,9%. Πάντως, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω το 2022, καθώς μία χρονιά νωρίτερα η αντίστοιχη επίδοση ήταν 21%.
Συνολικά, στην Ευρώπη το μερίδιο των γυναικών, που εργάζονται ως ειδικοί στις ΤΠΕ, παρουσίασε οριακή μείωση το 2022 σε σύγκριση με το 2021 (18,9% έναντι 19,1%), σπάζοντας την ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2014.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών μεταξύ των απασχολούμενων ειδικών ΤΠΕ εντοπίζονται στη Βουλγαρία (28,9%), τη Ρουμανία (25,2%) και την Εσθονία (24,5%), ενώ τα χαμηλότερα σε Τσεχία (10,9%) και Ουγγαρία ( 13,6%).