THEPOWERGAME
Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της Mytilineos θα ξεπεράσει άνετα το 1 δισ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση, όπως είπε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα φετινά μεγέθη θα βρίσκονται μάλιστα στο κάτω τμήμα της σκάλας καθώς ο όμιλος έχει αλλάξει κατηγορία και τα επόμενα χρόνια θα εμφανίσει ακόμα πιο βελτιωμένα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε, ενώ στην τρέχουσα χρήση καταγράφεται κατάρρευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο καθώς και στο αλουμίνιο, ο όμιλος δεν εξαρτάται από αυτές τις τιμές, όπως αποδεικνύουν οι προβλέψεις για τα οικονομικά του μεγέθη το 2023.
Η βελτίωση των μεγεθών συμβάλλει, με τη σειρά της, στην αύξηση των επενδύσεων και στην υλοποίηση των σχεδίων διεθνούς επέκτασης. Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε με πολύ θετικά λόγια για την πολιτική κινήτρων της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσέλκυση πράσινων επενδύσεων. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις, απέφυγε να απαντήσει στην πιθανότητα αλλαγής έδρας της εταιρείας επειδή, μεταξύ άλλων, «βρισκόμαστε σε ευαίσθητη περίοδο» όπως είπε. Πρόσθεσε πως υπάρχει «πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας που θεωρούν ότι η Μυτιληναίος παρά την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και θεωρούν ότι στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πάρει τις αξίες που της αναλογούν».
Ο επικεφαλής του ομίλου μίλησε και για τη νέα εξαγορά στον Καναδά, που ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης και τόνισε πως είναι εξαιρετική επένδυση σε μια αξιόλογη αγορά στην οποία η Mytilineos θα έχει την υποστήριξε ενός εκ των βασικών μετόχων, της Fairfax. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου για φέτος είναι 800 εκατ. ευρώ πρόσθεσε ενώ θα υπάρχει και στήριξη του καναδικού δημοσίου με 300 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την πιθανότητα κατασκευής εργοστασίου αλουμινίου σε ΗΠΑ ή Καναδά καθώς το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη.
Η κρίση στην ενέργεια δεν τελείωσε
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως δεν έχει τελειώσει η ενεργειακή κρίση. Όπως εξήγησε, «τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή, γιατί οι ήπιες θερμοκρασίες και η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες». Όμως, μέχρι να μπουν σε λειτουργία το 2026 οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που τώρα υλοποιούνται για την παραγωγή φυσικού αερίου, «είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας». Ακόμα και σήμερα, που οι διεθνείς τιμές του αερίου έχουν υποχωρήσει, το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με το αμερικανικό φυσικό αέριο είπε. Κατά τον κ. Μυτιληναίο, μπορεί οι ΗΠΑ να άργησαν να προχωρήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά «πήραν καταλυτικές αποφάσεις» και «έβαλαν λεφτά στο τραπέζι ώστε να χρηματοδοτήσουν τις πολιτικές τους». Οι ΗΠΑ προσφέρουν επιδοτήσεις 20% στις πράσινες επενδύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον Καναδά φτάνει το 30%.