THEPOWERGAME
Στo 4,1% αποκλιμακώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, όπως προβλέπει η Eurostat, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Ευρωζώνη φρέναρε στο 6,1% από 7% τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα η Eurostat είχε τοποθετήσει τον πληθωρισμό του Απριλίου στο 4,5%, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ στο 3%.
Μελετώντας τα κύρια προϊόντα που καθορίζουν τον πληθωρισμό, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα, προβλέπεται να έχουν τη μεγαλύτερη τιμή και πολύ μικρή αποκλιμάκωση στο 12,5% από 13,5%. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά αγαθά στο 5,8% έναντι 6,2% τον Απρίλιο, οι υπηρεσίες (5% έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και η ενέργεια στο -1,7% έναντι 2,4% του Απριλίου.
«Οι προοπτικές για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από δύο αντίθετους παράγοντες», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski στο Reuters. «Οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές ενέργειας λόγω του ζεστού χειμώνα που πέρασε, είναι πιθανό να ωθήσουν προς τα κάτω τον μετρούμενο πληθωρισμό πιο γρήγορα απ’ ό,τι υποδηλώνουν οι πρόσφατες προβλέψεις», είπε και πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά οι πρόσφατες αυξήσεις μισθών και η πίεση που εξακολουθεί να υπάρχει στις υπηρεσίες είναι πιθανό να διατηρήσουν τον βασικό πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα».
Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τα καύσιμα και ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, μειώθηκε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.
Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης στο 3,25% το περασμένο έτος για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Όμως, καθώς οι υποκείμενες πιέσεις τιμών έχουν αυξηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη και όταν ο συνολικός πληθωρισμός κινείται σε πτωτική πορεία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ουσιαστικά δεσμευτεί για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου.
Αρκετοί δε κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, έθεσαν επίσης στο τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι οι προοπτικές πέρα από αυτό είναι πολύ μικρές.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε νωρίτερα ότι, ενώ η τράπεζα είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της στο 2%, ο κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει.