THEPOWERGAME
Με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα να είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την επόμενη διετία με τριετία, τα family offices ετοιμάζουν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων τους που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με έρευνα της UBS. Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι γεωπολιτικές συνθήκες προβληματίζουν το 37% των ερωτηθέντων, ο κίνδυνος ύφεσης το 10% και η άνοδος του πληθωρισμού το 8%. Σε παγκόσμια κλίμακα, η γεωπολιτική είναι φέτος κυρίαρχος φόβος για το 35%, με άνοδο 14% από το 2022.
Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσίας ή family offices στρέφονται σε ασφαλείς βραχυπρόθεσμους τίτλους των ανεπτυγμένων αγορών, επισημαίνει ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος. Στηρίζονται πιο πολύ στην ενεργητική διαχείριση των κεφαλαίων τους και όχι τόσο σε χαρτοφυλάκια που είναι αυτόματα συνδεδεμένα με τις αποδόσεις δεικτών. Δικλίδα ασφαλείας είναι τα παράγωγα για την αντιστάθμιση του επενδυτικού ρίσκου και η επιλογή κλάδων που είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένοι σε γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Αν και οι τάσεις που επικρατούν σήμερα στη γεωπολιτική και τις αγορές έχουν ενθαρρύνει μια στροφή σε άμεσα ρευστοποιήσιμους και βραχυπρόθεσμους τίτλους, το 66% των family offices εξακολουθούν να διατηρούν την πεποίθηση πως η δέσμευση κεφαλαίων για μια περίοδο (illiquidity) τονώνει τις αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έτσι αναζητούν μεγαλύτερη κατανομή σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τους τίτλους ιδιωτικού χρέους», σημειώνει ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ένας από τους επικεφαλής του τομέα διεθνών αγορών στη UBS.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες διαχείρισης περιουσίας εξετάζουν μείωση της κατανομής περιουσιακών στοιχείων σε ακίνητα μέσα στο 2023. Όμως, το ένα τρίτο (33%) βλέπουν πως θα αυξήσουν την έκθεσή τους στον κλάδο σε βάθος πενταετίας. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη το 11% των family offices τοποθέτησαν κεφάλαια στον κλάδο ακινήτων, με το 30% να σχεδιάζει αύξηση των επενδύσεων την επόμενη πενταετία. Μετά την ψηφιακή μετάβαση (79%), ο αυτοματισμός και η ρομποτική είναι ο δεύτερος προτιμότερος τομέας για επενδύσεις (75%).
Παρατηρείται επίσης μια γενικότερη στροφή σε περιοχές που δεν ήταν τόσο ευνοημένες στο παρελθόν. Ενώ σχεδόν το ήμισυ του ενεργητικού των family offices είναι επικεντρωμένα σε περιουσιακά στοιχεία της Βορείου Αμερικής, πάνω από το ένα τέταρτο σχεδιάζουν την αύξηση της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων τους στη δυτική Ευρώπη. Σχεδόν το ένα τρίτο θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η έρευνα της UBS στηρίχθηκε σε 230 πελάτες του ομίλου από 30 αγορές από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου.