THEPOWERGAME
Ιστορικό χαμηλό απωλειών πλοίων καταγράφηκε το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της γερμανικής Allianz, Safety & Shipping Review 2023. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2022 σημειώθηκαν απώλειες 38 μεγάλων πλοίων, ένας αριθμός μειωμένος κατά 1/3 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν είχαν καταγραφεί 59 απώλειες πλοίων.
Μάλιστα, αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό από τότε που ξεκίνησε να δημοσιεύεται η εν λόγω έρευνα, πριν από 12 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2013, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, η πτώση αγγίζει το 65%, καθώς τότε είχαν σημειωθεί 109 απώλειες πλοίων. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της βελτίωσης που παρατηρείται, πριν από 30 χρόνια οι ετήσιες απώλειες ξεπερνούσαν τα 200 πλοία.
Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη και τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το παρελθόν, στην έκθεση της Allianz επισημαίνονται νέοι πιθανοί κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα. Πηγές προβληματισμού για την εταιρεία αποτελούν οι κίνδυνοι πρόκλησης πυρκαγιάς εν πλω, οι κίνδυνοι που απορρέουν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και το πώς αυτή έχει επηρεάσει τις ροές φορτίων, οι προκλήσεις σε σχέση με την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, η οικονομική αβεβαιότητα και το αυξανόμενο κόστος των ασφαλιστικών απαιτήσεων (claims). Τα παραπάνω θα συνθέσουν τα βασικότερα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεράσει ο κλάδος της ναυτιλίας κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Σύμφωνα με την Allianz, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν απολεσθεί 807 πλοία. Οι περισσότερες από τις απώλειες αυτές εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές της Νότιας Κίνας, της Ινδοκίνας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Στα σημεία αυτά συγκεντρώνονται οι 204 απώλειες, ενώ η τάση αυτή διατηρήθηκε και το 2022, καθώς εκεί εντοπίστηκαν οι 10 από τις 38 απώλειες, δηλαδή σχεδόν το 20%. Οι βασικοί λόγοι για την εξέλιξη αυτήν είναι η πολύ υψηλή εμπορική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, η συμφόρηση στα λιμάνια τους, η μεγάλη ηλικία των στόλων που δραστηριοποιούνται εκεί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Η Δυτική Μεσόγειος, ο Αραβικός Κόλπος και οι Βρετανικές Νήσοι αποτελούν τις επόμενες πιο επικίνδυνες περιοχές.
Το 2022 οι βυθίσεις αποτέλεσαν τον βασικότερο λόγο απωλειών πλοίων (20), καταλαμβάνοντας το 50% του συνόλου. Ο δεύτερος πιο κοινός λόγος είναι οι πυρκαγιές, καθώς αυτές ευθύνονται για οκτώ απώλειες πλοίων, ενώ ακολούθησαν οι προσκρούσεις μεταξύ πλοίων.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των απωλειών ζωής ή των ατυχημάτων παρέμεινε σχετικά σταθερός πέρυσι, αγγίζοντας τα 3.032 περιστατικά, από 3.000 το 2021. Ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπίστηκε στις Βρετανικές Νήσους, με 679. Η προβληματική λειτουργία και οι ζημιές στον εξοπλισμό των πλοίων ήταν ο βασικότερος λόγος για την πρόκληση ατυχημάτων ή δυστυχημάτων παγκοσμίως (1.478 περιστατικά οφείλονταν σε αυτό). Το 2022 καταγράφηκαν και 209 πυρκαγιές, ο υψηλότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας, σηματοδοτώντας και ετήσια αύξηση της τάξεως του 17%.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Allianz, το 2022 πράγματι παρατηρήθηκε το καλύτερο αποτέλεσμα από πλευράς απωλειών πλοίων, από τότε που ξεκίνησε η σχετική έκθεση, απόδειξη ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αποδώσει καρπούς. Τα προγράμματα ασφάλειας κι εκπαίδευσης προσωπικού, η βελτίωση του σχεδιασμού των πλοίων και η αυστηροποίηση των κανονισμών έχουν βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο καπετάνιος Ραούλ Κάνα, επικεφαλής του τομέα συμβουλών κινδύνων ναυτιλίας για λογαριασμό της Allianz: «Η κατάσταση δεν είναι ανέφελη σε ό,τι αφορά το μέλλον. Έναν και πλέον χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σημαντική μεγέθυνση του σκιώδους στόλου από δεξαμενόπλοια, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, αποτελεί τη νέα πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πλοιοκτήτες, τα πληρώματα και οι ασφαλιστικοί φορείς». Επίσης, η πυρασφάλεια και το πρόβλημα της εσφαλμένης διαχείρισης επικίνδυνων φορτίων αποτελούν δύο ακόμα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.