THEPOWERGAME
Πτώση μεγαλύτερη των προβλέψεων σημείωσε ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Μάιο, με φόντο την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησαν κατά 0,1% από τον Απρίλιο, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,7% που είχαν εμφανίσει ένα μήνα πριν και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για νέα άνοδο κατά 0,3%.
Σε επίπεδο έτους, ο πληθωρισμός στην Γαλλία υποχώρησε έντονα τον Μάιο στο 6% από το 6,9% του Απριλίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρηση στο 6,4%.
Σημειώνεται ότι το 6% είναι το χαμηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού στην Γαλλία τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή από τον περυσινό Μάιο.
Η επιβράδυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές της ενέργειας, των οποίων ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 6,8% του Απριλίου στο 2%, ενώ οι πιέσεις υποχώρησαν σε ένα βαθμό και στα τρόφιμα, από το 15% του περασμένου μήνα στο 14,1%.
Οι τιμές τροφίμων είχαν εκτοξευθεί αφότου τον Μάρτιο οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές συμφώνησαν στις ετήσιες διαπραγματεύσεις τους σε μέση αύξηση 10%, αλλά έκτοτε και υπό την πίεση της κυβέρνησης συναίνεσαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα κατακόρυφη πτώση παρουσίασαν και οι τιμές παραγωγού, οι οποίες υποχώρησαν κατά 5,1% τον Μάιο μετά την αύξηση 1,9% που είχαν εμφανίσει τον Απρίλιο και ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν νέα – έστω και μικρότερη – αύξηση κατά 1,2%