THEPOWERGAME
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής της Ε.Ε, Χοσέ Μανουέλ Κάμπρα, δήλωσε πως οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαγραφή επισφαλών δανείων μετά το πέρας της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις «ζόμπι» μπορεί να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη.
Κατά κοινή ομολογία αναμένεται σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύστερα από την πάροδο ενός έτους όπου ασκούνταν κυβερνητικά μέτρα στήριξης και δόθηκε περίοδος χάριτος στους δανειολήπτες. Από το Παρίσι, όπου διατηρεί την έδρα της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ο Κάμπρα δήλωσε πως «κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν εταιρείες που δεν θα έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και έτσι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις αγορές τους και να ρευστοποιηθούν».
Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε πως θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά κάθε πιστωτικός κίνδυνος και η κατάσταση κάθε εταιρείας. Μετά θα πρέπει να γίνονται προβλέψεις για επισφάλειες στα δάνεια που θα έχουν επιδεινωθεί δραματικά μέσα σε μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, δεδομένου ότι όλοι οι δανειολήπτες, ανεξαιρέτως, ευνοήθηκαν από την αναστολή στην καταβολή δόσεων. Η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το ενεργητικό των τραπεζών υποχώρησε στο 2,6% στα τέλη του περσινού έτους, ένα «παράδοξο» γεγονός είπε ο Κάμπρα καθώς οι οικονομίες βυθίστηκαν σε μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, πως οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν απώλειες από επισφαλή δάνεια και αναντίρρητα περισσότερα σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην αναγνώριση των επισφαλειών ώστε οι τράπεζες να μην έχουν εμπόδια την χορήγηση νέων δανείων.
Η προσαρμογή της επιχειρηματικότητας όταν θα ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που έχουν θίξει οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί. Το ζήτημα των κινδύνων μιας πρώιμης άρσης των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις έχει συζητηθεί εκτενώς στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δημοσίως από την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι τοποθετήσεις του Κάμπρα αντανακλούν τις ανησυχίες των κυβερνώντων για το μέγεθος του πλήγματος που έχει αφήσει η πανδημία στην πραγματική οικονομία. Είναι σαφές πως η επιχειρηματική δραστηριότητα θα επανέλθει σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου αρκετές χώρες πλήττονται σήμερα από το τρίτο κύμα της πανδημίας και υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.