THEPOWERGAME
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης στην περίπτωση που οι χρηματοπιστωτικοί πελάτες τους, όπως ταμεία, ασφαλιστές και οίκοι εκκαθάρισης, αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή αντιμετωπίσουν άλλο πρόβλημα.
Η ΕΚΤ σε μελέτη που δημοσίευσε εξέτασε τον κίνδυνο διάχυσης από τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες – όπως τα ταμεία και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που παρέχουν χρηματοδότηση με τη μία ή την άλλη μορφή – στους παραδοσιακούς δανειστές και το αντίστροφο.
Διαπίστωσε ότι η έκθεση τόσο σε όρους τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού, όπως δάνεια, όσο και σε όρους υποχρεώσεων, όπως καταθέσεις, ήταν συγκεντρωμένη στους 13 μεγαλύτερους δανειστές της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ παγκοσμίως συστημικών τραπεζών της.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντόπισε ήταν ότι οι σκιώδεις τράπεζες απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τις τράπεζες, όπως καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς. Αυτές αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου των υποχρεώσεων των παραδοσιακών τραπεζών — ή και περισσότερο για τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι σκιώδεις τράπεζες -ή οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές στην ορολογία των ρυθμιστικών αρχών- πλήττονταν οι ίδιες από εκροές ή έχαναν την εμπιστοσύνη τους σε μια τράπεζα.
«Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην πιστωτική ποιότητα των αποδεκτριών τραπεζών και μπορεί να ενισχύσει τις χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εάν η ευρωστία των βασικών τους στοιχείων αμφισβητηθεί», ανέφερε η ΕΚΤ.
Άλλα κανάλια διάχυσης περιλαμβάνουν αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις σκιώδεις τράπεζες, οι οποίες θα προκαλούσε ζημίες στις παραδοσιακές τράπεζες, επειδή τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά επικαλύπτονται ή συσχετίζονται, ανέφερε η ΕΚΤ.
Πρόσθεσε ότι η δυσπραγία σε συστημικά σημαντικούς δανειστές θα σήμαινε επίσης προβλήματα για τις σκιώδεις τράπεζες.
«Σε περίπτωση που θα υπήρχε δυσχέρεια σε μια ή μια ομάδα τέτοιων τραπεζών, θα υπήρχαν πιθανώς σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ικανότητα σημαντικών τμημάτων του τομέα των ΝΧΙ να διαχειρίζονται τη ρευστότητα και τους κινδύνους της αγοράς», ανέφερε η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, η οποία χρησιμοποίησε εμπιστευτικά στοιχεία που απέκτησε στο πλαίσιο του ρόλου της ως κορυφαίου τραπεζικού εποπτικού οργάνου της ευρωζώνης, δεν κατονόμασε καμία επιχείρηση στην έκθεση.