THEPOWERGAME
Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο φέτος, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων, εκτός του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πορεία του ισοζυγίου τον πρώτο μήνα του έτους είναι η ακόλουθη:
Τον Ιανουάριο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 436 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 854 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων, εκτός του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12.6% σε σταθερές).
Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης στα ισοζύγια μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 90,9% αντανακλώντας μείωση των αφίξεων κατά 87,9%.
Τέλος, τον Ιανουάριο του 2021, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη, αλλά και από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
Η καταγραφή πλεονάσματος έναντι ελλείμματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων όλων των επιμέρους τομέων.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Ιανουάριο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 450 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2020 καi διαμορφώθηκε σε 483 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Ιανουάριο του 2021, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 47 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,3 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιανουάριο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) σημείωσαν άνοδο κατά 326 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ενώ η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 916 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 137 εκατ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους και στην αύξηση κατά 120 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.
Η αύξηση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 4,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), ενώ μείωση κατά 419 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα δάνεια από το εξωτερικό που έχουν χορηγηθεί σε κατοίκους.
Στο τέλος Ιανουαρίου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 7,6 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.