THEPOWERGAME
Μία από τις ελάχιστες μετοχές που δεν συμμετείχαν στο διήμερο μετεκλογικό πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Δευτέρα και Τρίτη) είναι η ElvalHalcor της οικογένειας Στασινόπουλου, με τη Viohalco να κατέχει το 84,78% του μετοχικού της κεφαλαίου.Οι μέτοχοι είδαν χθες τη μετοχή, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, να… παθαίνει καθίζηση, με απώλειες έως 5%, σε επίπεδα κάτω του 1,7 ευρώ και με υψηλό φέτος στο 1,89, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η εταιρεία «κάθισε» στα υπερκέρδη άνω των 60 εκατ. ευρώ που είχε γράψει στο περσινό πρώτο τρίμηνο, αφού στη συνέχεια στις αγορές και σε κάθε σκέλος της παραγωγικής δραστηριότητας και της οικονομίας επικράτησαν ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων, επηρεάζοντας τη ζήτηση. Κι ενώ η διοίκηση της εταιρείας έκανε λόγο σε προηγούμενες ενημερώσεις των αναλυτών για αντιστάθμιση κινδύνου στο υψηλό κόστος των επιτοκίων, χθες η αγορά πληροφορήθηκε ότι μειώνονται οι επενδύσεις και πως η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή, παρά την πληθώρα δημόσιων και ιδιωτικών έργων που συντελούνται στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, που έχει «λαμπρό» πεδίο δράσης.
Όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μια εξαιρετική περίπτωση, που ήταν λογικό να μην μπορέσει να επαναληφθεί, αλλά η καθαρή κερδοφορία εντός του 2023 ήταν χαμηλότερη και από αυτήν του… 2021, αν και τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με το 2021.
Τα καθαρά κέρδη φέτος υποχώρησαν στα 18,04 εκατ. ευρώ από 65,3 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο και 34,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ήταν μια διαφορετική χρονιά το 2022, με άλλες τιμές και άλλη τιμολόγηση, είπε ο κ. Σπύρος Κοκκόλης, οικονομικός διευθυντής της ElvalHalcor, αφού η υψηλή ζήτηση έδινε τη δυνατότητα επιλογής και ανάληψης έργων με καλύτερα περιθώρια.
Πάντως, τόνισε πως πήγε καλύτερα από το 2021 σε επίπεδο αναπροσαρμοσμένου EBITDA στο σύνολο των δραστηριοτήτων.
Στον κλάδο χαλκού τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν και σε σύγκριση με το 2022 και με το 2021.
Όσον αφορά τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, από 22% επί των πωλήσεων στο περσινό τρίμηνο στο φετινό ήταν στο 21%.
Μειωμένες ήταν οι επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο, στα 62 εκατ. ευρώ, και σύμφωνες με όσα είχε ανακοινώσει στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων η διοίκηση, ότι δηλαδή ο στόχος είναι να μειωθούν φέτος (172 εκατ. ευρώ το 2022), ώστε να μειωθεί και ο δανεισμός.
Όσον αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι βλέπει να παραμένουν υψηλά τα επιτόκια και να αυξάνονται, να είναι υψηλός ο πληθωρισμός, ενώ έχει υποχωρήσει το κόστος ενέργειας (παραμένουν όμως σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν), αλλά είναι ταυτόχρονα χαμηλή η ζήτηση και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ικανοποιητική θεωρείται η ζήτηση στις κατασκευές.