THEPOWERGAME
Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία αναδείχτηκαν ως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα μέσα στην πανδημία. Κατά 54% εκτοξεύθηκε η αξία των online πληρωμών σε σούπερ μάρκετ μέσα στην πανδημία. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στη χρήση ψηφιακών πληρωμών στα φαρμακεία, όπου η αξία των συναλλαγών που πληρώθηκαν online εκτινάχθηκε κατά 73%.
Όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, που έκαναν οι Έλληνες πολίτες με ψηφιακά μέσα πληρωμών, και αυτός εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Τον περασμένο Μάρτιο οι ψηφιακές πληρωμές για αγορές από φαρμακεία αυξήθηκαν κατά 75%, ενώ αυτές για αγορές από σούπερ μάρκετ κατά 32%.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ, οι δύο παραπάνω κλάδοι ήταν οι μόνοι που είδαν αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στην πανδημία (σσ γεγονός το οποίο προφανώς και αντικατοπτρίζει τη γενικότερη πτώση στις συναλλαγές στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Η ψηφιοποίηση των πληρωμών στους τομείς των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ δεν αποτελεί προϊόν μόνο της πανδημικής κρίσης. Συνολικά την τελευταία πενταετία, οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές από φαρμακεία και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ είναι εδώ και μία διετία οι κλάδοι, που πρωταγωνιστούν στις ψηφιακές πληρωμές, συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα μερίδια ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Συναλλαγές μικρότερης αξίας
Συνολικά, η πανδημία οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα στην Ελλάδα: άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.
Μετά το καλοκαίρι του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση χρήσης, ωστόσο η μέση αξία της συναλλαγής μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα είναι στα 20 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν πάνω από 30 ευρώ.
Η πτώση εξηγείται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως σε συναλλαγές μικρότερης αξίας. Η δε αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα από το 2015 και την επιβολή των capital controls έχει κάνει άλματα στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Ειδικότερα η χρήση ψηφιακών συναλλαγών με κάρτες έχει δωδεκαπλασιαστεί από το 2015, ενώ η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται έχουν πενταπλασιαστεί.
Μακράν της Ευρώπης
Πάντως, παρά την πρόοδο η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συγκεκριμένα καταλαμβάνει την 5η θέση από το τέλος. Απέχει έτσι 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αυτή η υστέρηση στερεί από την Ελλάδα μία χρυσή ευκαιρία να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και κυρίως τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, αν μάλιστα η χώρα μας, πετύχαινε να προσεγγίσει το μέσο επίπεδο χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, που σημειώνεται στην ΕΕ-28 τα ετήσια φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 11,1%, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε €2 δισ.