THEPOWERGAME
Μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στην Ελλάδα είναι η ξηρασία και η ερημοποίηση της γης. Μπορεί το 2022 η έξαρση της ξηρασίας να ήταν στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, αλλά κανένας δεν μας διαβεβαιώνει ότι με την υφιστάμενη κλιματική αλλαγή ο επόμενος στόχος δεν θα είναι η Ελλάδα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει θέσει σε εφαρμογή το «Ύδωρ 2.0», ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη έργων υποδομής στον πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συμβάλουν στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία αποτελεί τον βασικό καταναλωτή νερού στην Ελλάδα, καθώς το 80% των υδάτινων πόρων χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς. Η μέση ετήσια αρδευτική ζήτηση φτάνει το 600 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα, ενώ πάνω από το 90% των επιφανειακών απορροών των υδάτων καταλήγει αναξιοποίητο στη θάλασσα.
Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο στόχος μέσω του Προγράμματος «Ύδωρ 2.0» είναι η προσαρμογή των πολιτικών ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική μεταβλητότητα. Οι συμπράξεις στο «Ύδωρ 2.0» θα έχουν τη μορφή μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας και συντήρησης, με 100% πληρωμές διαθεσιμότητας, πλην συμμετοχής του Ταμείου Ανάκαμψης, στο κόστος κατασκευής κατά 30%.