THEPOWERGAME
«Όλη η κοινωνία» πρέπει να ενωθεί για να «μεγιστοποιήσει την ευκαιρία και να μετριάσει τους κινδύνους» από τη ραγδαία εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.
«Θέλουμε οπωσδήποτε τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας και θέλουμε να μετριάσουμε τις ακούσιες συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO του αμερικανικού κολοσσού σε συνέντευξή του στο CNBC. Συμπλήρωσε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά η ανθρωπότητα έχει χρέος να το πράξει.
Νομοθέτες, ηγέτες σκέψης και προγραμματιστές εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους για την αναδυόμενη τεχνολογία, ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση του ChatGPT της OpenAI από τα τέλη του 2022.
Ο θόρυβος που έχει προκληθεί έχει πυροδοτήσει έναν ανελέητο αγώνα μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google και η Microsoft, η οποία και συνεργάζεται με την OpenAI. Ακόμη και ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ήταν ένας από τους περισσότερους από 27.000 ανθρώπους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον Μάρτιο που καλούσε τα εργαστήρια AI να σταματήσουν την ανάπτυξη.
Πάντως, ο Ναντέλα σημείωσε ότι παρά τη ραγδαία ανάπτυξη, οι άνθρωποι είναι και θα παραμείνουν ένα αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. Κινούμαστε γρήγορα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο και όχι «εκτός κυκλώματος» της όλης διαδικασίας, γεγονός που χαρακτήρισε «σχεδιαστική επιλογή».
Θέση για το θέμα είχε πάρει και ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, κάνοντας λόγο για «τεχνολογία που θα αλλάξει τον κόσμο μας».
Ο Ναντέλα σημείωσε ότι, όπως κάθε επαναστατική τεχνολογία στην ιστορία, θα επιφέρει πιθανή «μετατόπιση» στην αγορά εργασίας, αλλά πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. «Εννοώ, μπορεί να υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο προγραμματιστές. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος χρειάζεται ένα δισεκατομμύριο προγραμματιστές», είπε. «Η ιδέα είναι ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο εκδημοκρατισμού για να διευκολύνει την πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και την πρόσβαση σε νέα γνώση, έτσι ώστε η άνοδος στην καμπύλη μάθησης να είναι ευκολότερη».
Τόνισε ακόμη ότι η ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση θα επηρεάσει και την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, είπε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν τελικά να έχουν πρόσβαση σε έναν «δάσκαλο AI» που μπορεί να αναλύσει τις πληροφορίες και να εξαλείψει τον «φόβο της μάθησης». Η κριτική σκέψη θα εξακολουθεί να είναι «σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνουν οι άνθρωποι», αλλά ότι υπάρχει μια ευκαιρία να επωφεληθούν από νέα εργαλεία, ανέφερε.
Χρησιμοποίησε, τέλος, μια παλαιότερη φράση του Στιβ Τζομπ, ότι «οι υπολογιστές είναι σαν τα ποδήλατα για το μυαλό», για να καταλήξει ότι πλέον «έχουμε τώρα μια αναβάθμιση, μια ατμομηχανή για το μυαλό».