THEPOWERGAME
Οι εκλογές στην Τουρκία απασχολούν τον διεθνή Τύπο, με το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, να μιλούν για «ιστορική» αναμέτρηση. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αναλυτές στη Γερμανία προειδοποιούν για τον κίνδυνο «χάους» με τα αποτελέσματα.
«Τεράστια διαμάχη με τους πρώτους αριθμούς! Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;». Με αυτόν τον τίτλο η ταμπλόιντ Bild αναφέρθηκε στη συγκεχυμένη κατάσταση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισήμανε πως «οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων» και ότι «σε προηγούμενες εκλογές το πρακτορείο Anadolu είχε κατηγορηθεί ότι αρχικά μετέδιδε επιλεκτικά στοιχεία από προπύργια του AKP προκειμένου να παρουσιάσει πρόωρα τον πρόεδρο ως νικητή, ενώ τα τελικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα».
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το μετέδωσε ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τους αριθμούς του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση», κατέγραψε η Süddeutsche Zeitung.
«Αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων»
«Πόλεμο νεύρων για την εξουσία» είδε και το περιοδικό Der Spiegel που περιέγραψε ως «αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων» την εξέλιξη της καταμέτρησης. «Πολλά είχαν ειπωθεί πριν από αυτή την Κυριακή για τις μοιραίες εκλογές που περίμεναν τη χώρα, για την αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πιο αμφίρροπη από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 χρόνια».
Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σε ρεπορτάζ του από την Τουρκία σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία «έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και θεωρήθηκε άδικη, κυρίως λόγω της ανώτερης εξουσίας των μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης (…) Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία, αποκαλώντας την αντιπολίτευση ‘τρομοκράτες’».
Στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει μεγαλύτερη εξουσία από ποτέ» και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο». Οι επικριτές του «φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά και διεθνώς».
Στο δίκτυο RND επισημαίνεται ότι «οι παρατηρητές βλέπουν τις εκλογές ως ίσως την πιο σημαντική απόφαση της Τουρκίας από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Ο 69χρονος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο τα τελευταία χρόνια (…) και, για πρώτη φορά μετά το 2003, νιώθει ισχυρό αντίθετο άνεμο (…) Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πολωμένη, την επισκίασαν η βία και η ρητορική μίσους».
Reuters: Τα αποτελέσματα αντανακλούν τη βαθιά πόλωση
Η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προηγήθηκε του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να παρατείνει την 20ετή διακυβέρνηση της χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γράφει το Reuters.
Ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου ξεπέρασαν το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ετυμηγορία για την ολοένα και πιο αυταρχική πορεία του Ερντογάν, σημειώνει το πρακτορείο.
Οι προεδρικές εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και αν θα επιστρέψει σε μια πιο κοσμική, δημοκρατική πορεία, πώς θα χειριστεί τη σοβαρή κρίση του κόστους ζωής και πώς θα διαχειριστεί τις βασικές σχέσεις της με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Δύση.
Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κάνουν υπομονή και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι παρεμβαίνει στην καταμέτρηση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Τα αποτελέσματα αντανακλούν τη βαθιά πόλωση σε μια χώρα που βρίσκεται σε πολιτικό σταυροδρόμι. Η ψηφοφορία επρόκειτο να δώσει στην κυβερνητική συμμαχία του Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δίνοντάς του ένα δυνητικό πλεονέκτημα ενόψει του δεύτερου γύρου.
CNN: Στην κόψη του ξυραφιού
H Τουρκία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο εκλογών, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων για να παρατείνει αποφασιστικά την 20ετή διακυβέρνησή του.
Οι εκλογές με υψηλό διακύβευμα θα κρίνουν τελικά την τύχη ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ και περιφερειακού διαμεσολαβητή ισχύος, σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βυθίσει μεγάλο μέρος του κόσμου στην αβεβαιότητα, σημειώνει το CNN.
Το κλίμα σκοτείνιασε αισθητά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Κυριακής, καθώς το πρώιμο προβάδισμά του απομακρύνθηκε.
Η κούρσα της Κυριακής αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής για τον ισχυρό άνδρα ηγέτη της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος αντιμετώπισε οικονομικές αντιξοότητες και επικρίσεις ότι οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.
Για πρώτη φορά, η αντιπολίτευση της Τουρκίας συσπειρώθηκε γύρω από έναν μόνο υποψήφιο, τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος εκπροσωπεί έναν εκλογικό συνασπισμό έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πριν από την ψηφοφορία, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν δεν θα εγκατέλειπε την εξουσία χωρίς αγώνα – και ότι ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κατάφερνε να προηγηθεί, ήταν πιθανό τα ποσοστά να αμφισβητηθούν.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα κρίνει το μέλλον παρακολουθείται επίσης στενά διεθνώς, ιδίως στη Μόσχα και την Ευρώπη.