THEPOWERGAME
Με στοχευμένες κινήσεις, μετά και το πρόσφατο deal με την GAP, αλλά και με ισχυρή κληρονομιά, η Innovis Pharma ενισχύει τη θέση της στην κατάταξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σε μια συγκυρία που αναδύονται ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις για τον κλάδο εν όψει αλλαγής της ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Η εταιρεία, που αποτελεί επένδυση του VNK Capital, των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, οικογένειας με ισχυρό αποτύπωμα στη βιομηχανία φαρμάκου, με τεχνογνωσία που αποτυπώθηκε στην εξέλιξη της Pharmathen, ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της και τον τζίρο της, που οδεύει στα 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την GAP, που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου, έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την απόκτηση των εγκεκριμένων για την ελληνική αγορά φαρμακευτικών αδειών της GAP η Innovis ενδυναμώνει την εμπορική της πλατφόρμα, που υποστηρίζεται από εμπορική ομάδα με περισσότερους από 230 επαγγελματίες, και παράλληλα ενισχύει την γκάμα των συνεργασιών της με μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι η GAP έχει ιστορία από το 1949, όταν ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γεώργιο και Αθανάσιο Παπαθανασίου, συνεχιστές μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης φαρμακοποιών, με ρίζες στη Σμύρνη. Στις βασικές της δραστηριότητες περιλαμβάνεται η παραγωγή φαρμάκων γενοσήμων και πρωτοτύπων, η ανάπτυξη και διάθεση των προϊόντων EVIOL (βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά) και η παραγωγή για τρίτους μαλακών καψουλών (softgels), ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει πρωτότυπα προϊόντα διεθνών εταιρειών, όπως η Vifor Pharma, Ferrer, Henkel κ.ά.
Επιπλέον, η GAP ενισχύει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Εξάλλου, η συμφωνία με την Innovis προβλέπει απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο σύνολο των φαρμακευτικών προϊόντων της GAP που βρίσκονται σε κυκλοφορία και θα μεταφερθούν στην επιχειρησιακή πλατφόρμα της Innovis. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν μακροπρόθεσμη συνεργασία, καθώς η παραγωγή του χαρτοφυλακίου των εν λόγω προϊόντων παραμένει στην GAP. Επιπλέον, η GAP είναι μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών των οποίων εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμψηφισμού με clawback. Επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη τριών γενοσήμων ή άλλων φαρμάκων, αλλά και σε νέα μονάδα για την παραγωγή νέων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Οι δύο εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά σε μια συγκυρία που ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, όπως η παροχή ταχύτερης και πιο δίκαιης πρόσβασης στα φάρμακα, η αντιμετώπιση των ελλείψεων και η καινοτομία. Σε αυτούς και άλλους τομείς προωθούνται αλλαγές, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού φαρμακευτικού πλαισίου, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EFPIA. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπάρχει θέμα με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς με τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν δημιουργείται ανασφάλεια, τη στιγμή που «για να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση στην έρευνα είναι απαραίτητη η βεβαιότητα ότι υπάρχει ένα σταθερό και μεγάλο διάστημα στο οποίο προστατεύεται η συγκεκριμένη καινοτομία που θα προκύψει».