THEPOWERGAME
Γιώργος Μακρής
Στην εποχή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών περνά η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως προβλέπεται σε διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που κατατέθηκε στη Βουλή.
Πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων διαχείρισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μετά τη νομοθετική παρέμβαση του 2020 που είχε στόχο να επιλυθούν θέματα τα οποία είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή του Ν. 4061/2012.
Επίκειται και τρίτη, όπως προβλέπεται στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου για το 2021, με άξονες τον εμπλουτισμό των κατηγοριών των ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο, την απλούστευση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης δημοσίων ακινήτων.
Επίσης, τη δυνατότητα έκδοσης παραχωρητηρίων σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων καθώς και την διαμόρφωση ενός δικαιότερου συστήματος αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων προς όφελος των πολιτών.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου για το 2021 με βάση το δημοσιευθέν σχέδιο δράσης του.
Οι προϋποθέσεις διάθεσης των αγροτεμαχίων σήμερα
Σήμερα τα αγροτεμάχια που διαχειρίζονται το Υπουργείο και οι Περιφέρειες μπορούν να διατίθενται
-εφ’ όσον πρόκειται για εκτάσεις άνω των 100 στρ. με καταβολή τιμήματος κατόπιν δημοπρασίας είτε για αγροτική-κτηνοτροφική χρήση είτε και για μεγάλες επενδύσεις, άνω των 3 εκατ. ευρώ, σε βιοτεχνίες-βιομηχανίες, τουριστικές εγκαταστάσεις ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
-κι εφ’ όσον πρόκειται για μικρότερες των 100 στρ., με χαμηλό τίμημα, σε αγρότες – κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς και ανέργους – εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.
Μπορούν να διατίθενται επίσης δωρεάν σε ΟΤΑ ή φορείς του Δημοσίου για κοινωφελείς σκοπούς ή σε δήμους έως 70 στρ. για την δημιουργία λαχανόκηπων εάν δεν διαθέτουν κατάλληλη έκταση.
Αγροτική επιχειρηματικότητα – ψηφιοποίηση
Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το 2021 διαρθρώνεται με βάση τέσσερις άξονες:
-την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα,
-την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας,
-την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή,
-και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.
Στις δράσεις ξεχωρίζουν η ενεργοποίηση του μηχανισμού της νέας ΚΑΠ και η προώθηση επενδύσεων σε γεωργία, μεταποίηση και υδατοκαλλιέργειες.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η προώθηση νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα και η προώθηση αγροπεριβαλλοντικών υποδομών.
Από τους εποπτευόμενους οργανισμούς βαρύτητα δίνεται στον ΕΛΓΑ με τις προωθούμενες παρεμβάσεις να διαρθρώνονται σε δύο άξονες:
-«Την αποτίμηση της οικονομικής ευστάθειας του οργανισμού, η οποία θα υποδείξει πού υπάρχουν πεδία παρεμβάσεως και θα συντελέσει στην οικονομική σταθεροποίηση της βάσης του οργανισμού που θα οδηγήσει στην εξυγίανσή του, επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλαγή ασφαλίστρου με βάση το βαθμό επικινδυνότητας, συμπράξεις με τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών.
-Τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας όπως:
- εφαρμογή για φορητές συσκευές, προς υποστήριξη της ελεγκτικής διαδικασίας στον αγρο-διατροφικό τομέα
- και ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής ζημιών και δεδομένων για την ταχύτερη έκδοση πορισμάτων».
Στόχος είναι «η δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων που θα συμβάλλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων».