THEPOWERGAME
Της Λίλυ Σπυροπούλου
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών και τραπεζών. Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, 1 δισ. ευρώ, από την Τράπεζα Πειραιώς, που αναπόφευκτα θα αποτελέσει πρόκριμα των κινήσεων για τους υπόλοιπους, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα στην αγορά, με πολλούς θεσμικούς παράγοντες να πιστεύουν και να προεξοφλούν ήδη την επιτυχία του εγχειρήματος.
Οι Λονδρέζοι που λατρεύουν τα στοιχήματα, θα πόνταραν ήδη στο ποσοστό της υπερκάλυψης βλέποντας το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών.
Το ερώτημα που θεωρητικά μεταφέρουν στις συζητήσεις τους κύκλοι της αγοράς είναι κατά πόσο η σημερινή συγκυρία είναι ευνοϊκή για παρόμοιες πρωτοβουλίες και κατά πόσο μπορεί να διευκολυνθεί μια τράπεζα – ή εταιρία, στην προσπάθειά της για εξεύρεση ποιοτικών κεφαλαίων.
Διατυπώνεται η άποψη ότι παρά την πανδημία, το περιβάλλον δεν είναι αρνητικό.
Άλλωστε, ακόμη και αυτή η θανάσιμη πληγή της covid-19 που προφανώς επηρεάζει ολόκληρες κεφαλαιαγορές, αρχίζει να συρρικνώνει την επίδρασή της, όσο ο εμβολιασμός προχωρεί και εδραιώνεται η πεποίθηση ότι υπάρχει «φως στο τούνελ».
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα σε επιλεγμένα ελληνικά blue chips, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και αυτό έχει ήδη φανεί στις πολύ πρόσφατες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αλλά και στην εξαγορά τιτλοποιημένων δανείων.
Οι εκδόσεις ομολόγων πρώτες στη ζήτηση από ξένους επενδυτές
Οι εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών για κεφάλαια όπως το Tier 2 της Alpha Bank ή τα preferred notes για ρευστότητα που σχεδιάζει η Eurobank, μαζί με αντίστοιχες εκδόσεις των άλλων τραπεζών, είναι πρώτες στη ζήτηση από επενδυτές του εξωτερικού.
Άλλωστε, οι υποτιμημένες τραπεζικές μετοχές, σημειώνουν ράλι υπεραπόδοσης, μόλις…. «κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι», δηλαδή, με κάθε στρατηγική απόφαση που λαμβάνουν.
Είτε στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, όπου γίνονται πολύ αποφασιστικά βήματα με ξένους επενδυτές να αγοράζουν τιτλοποιήσεις και ολόκληρες εταιρίες διαχείρισης (θυγατρικές των τραπεζών), είτε στο θέμα της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.
Υπεραπόδοση της μετοχής της Alpha καταγράφηκε αμέσως μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier 2, αντίστοιχη υπεραπόδοση έδειξε ο τίτλος της Πειραιώς, μετά τα τελευταία νέα για την συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ, τη νέα τιτλοποίηση κλπ.
Επίσης, το θερμό ενδιαφέρον των ξένων αποτυπώνεται ήδη στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας για το ποια Εταιρία Ειδικού σκοπού διαχείρισης θα αναλάβει το project Frontier (τιτλοποίηση), που όχι μόνο είναι αξίας 6,1 δισ. ευρώ αλλά αφορά πολύ ποιοτικό χαρτοφυλάκιο (στεγαστικά, ενυπόθηκα δάνεια).
Τη σκυτάλη της υπεραπόδοσης παραδίδουν η μια τράπεζα στην άλλη, με τη Eurobank που πρώτη ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης για το 2020 και νέα τιτλοποίηση δανείων 3 δισ. ευρώ, με την οποία θα εγκαινιάσει τον Ηρακλή ΙΙ.
Αυτό που σταθερά ρωτούν οι αναλυτές διεθνών οίκων τους τραπεζίτες είναι αυτά τα «καλά νέα» της κάθε εβδομάδος.
Κόκκινα δάνεια και ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων
Στο μικροσκόπιο των ξένων, είναι τα κόκκινα δάνεια και η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας κάνει σημαντικά βήματα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.
Συνεπικουρούμενες από τα σχήματα Ηρακλής Ι και ΙΙ, που αποσπούν συνεχώς τα εύσημα θεσμών και της ίδιας της ΕΕ, εξυγιαίνοντας με αποτελεσματικές τιτλοποιήσεις τους ισολογισμούς, βγάζοντας από το μανίκι τον «άσσο» του hive down, οι τράπεζες διψούν για ποιοτικά κεφάλαια και ευτυχώς γι αυτές, υπάρχουν πολλές πηγές να ξεδιψάσουν.
Έγκυρες, διεθνείς, αξιόπιστες, πρόθυμες πηγές να εφοδιάσουν τον κλάδο με υψηλής ποιότητας κεφάλαια.
Είτε μέσω εκδόσεων ομολόγων, είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Γι αυτό, το ερώτημα αν οι σημερινές συνθήκες ευνοούν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι, ευτυχώς… ρητορικό.