THEPOWERGAME
Iστορία θέλει να γράψει ένας 73χρονος Ιάπωνας, που προσπαθεί το ακατόρθωτο για την αποκατάσταση της βιομηχανίας τσιπ της ασιατικής χώρας. Ο λόγος για τον Tetsuro Higashi. Tι θέλει να κάνει; Μέσω της εταιρείας Rapidus Corp, αναλαμβάνει να δημιουργήσει έναν παγκοσμίως ανταγωνιστικό κατασκευαστή ημιαγωγών στη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», από το μηδέν και μάλιστα μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η Ιαπωνία έχει μπει στη μάχη των μικροτσίπ και συντάσσεται με τις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη δύναμη στους ημιαγωγούς είναι η Ταϊβάν, στην οποία κατασκευάζεται περίπου το 92% της παγκόσμιας παραγωγής προηγμένων μικροτσίπ. Όμως η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς είναι αρκετά σύνθετη, με τις ΗΠΑ να έχουν σημαντικό ρόλο σε καίριους κόμβους της και να το εκμεταλλεύονται. H TSMC κατέχει μερίδιο κοντά στο 54% της παγκόσμιας αγοράς και είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει μικροτσίπ 3 νανομέτρων και αποτελούν τους εγκεφάλους των πιο εξελιγμένων συσκευών που κατασκευάζει ο άνθρωπος.
Το στοίχημα της Rapidus Corp
O Ιάπωνας Tetsuro Higashi υποστηρίζει ότι η νεοσύστατη Rapidus Corp μπορεί γρήγορα να αναπτύξει ταχύτητα έναντι των Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και Samsung Electronics Co., με την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης και των εγχώριων κατασκευαστών εξοπλισμού. Η Rapidus προσπαθεί να κάνει αυτό που οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε κάνει πριν από δεκαετίες, καθώς άρχισε να χάνει το πλεονέκτημά της στη βιομηχανία ημιαγωγών. Η εταιρεία, που υποστηρίζεται από το κράτος και ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού χυτηρίου τσιπ μέχρι το 2027 -ένα εγχώριο περιουσιακό στοιχείο που θα οχυρώσει και θα ενισχύσει την οικονομία της Ιαπωνίας.
Το να είσαι μπροστά από τους άλλους είναι η μόνη θέση στην οποία μπορείς να βγάλεις πολλά κέρδη
«Το να είσαι μπροστά από τους άλλους και μοναδικός είναι η μόνη θέση στην οποία μπορείς να βγάλεις πολλά κέρδη», δήλωσε ο Higashi, πρόεδρος της Rapidus, σε συνέντευξή του. «Γίνεσαι φθηνός κάνοντας κάτι που κάποιος άλλος έχει ήδη κάνει».
Η Rapidus στοχεύει στη μαζική παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων, μόλις δύο χρόνια μετά την TSMC και τη Samsung, τους ηγέτες του κλάδου.
Για την προοπτική, η ηγεσία στη βιομηχανία τσιπ -ή η ικανότητα κατασκευής ημιαγωγών στις πιο προηγμένες γεωμετρίες- έχει συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια στα χέρια τριών μόνο εταιρειών: TSMC, Samsung και Intel. Κάθε άλλος αντίπαλος έχει υποκύψει, καθώς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα χρήματα και την τεχνογνωσία που η τριάδα έριχνε σε κάθε γενιά πυριτίου -και τώρα ακόμη και η Intel αγωνίζεται.
Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Rapidus είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι εντελώς αδύνατο, επειδή συνεργάζεται χέρι-χέρι με παγκόσμιους εταίρους, με τις αρχές των σχετικών χωρών να παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται», δήλωσε ο Ακίρα Μιναμίκαβα, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών Omdia.
Ο Higashi, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του προμηθευτή εξοπλισμού κατασκευής τσιπ Tokyo Electron, υποστηρίζει ότι η επιχείρησή του διαθέτει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να αναδειχθεί σε δύναμη στον κλάδο. Η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 330 δισεκατομμύρια γεν (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την επιχείρηση και ο υπουργός Εμπορίου της χώρας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαθέσει έναν προϋπολογισμό αυτού του μεγέθους κάθε χρόνο για το άμεσο μέλλον.
«Είμαι αρκετά σίγουρος για τα 2 νανόμετρα και στη συνέχεια για το 1,4 αμέσως μετά, αν και το 1-nm θα είναι μια μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο Higashi. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους κατασκευαστές υλικών και μηχανημάτων παραγωγής, οι οποίοι εργάζονται ήδη στις τεχνολογίες αιχμής με τους ηγέτες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της TSMC. Οι παγκόσμιοι εταίροι μας υποσχέθηκαν επίσης την πλήρη υποστήριξή τους στην παροχή τεχνολογιών και εκπαίδευσης».
Oι συμμαχίες και η υποστήριξη τοπικών κολοσσών
Η Rapidus έχει συνάψει μέχρι στιγμής συμμαχίες με την International Business Machines και το ερευνητικό κέντρο μικροηλεκτρονικής IMEC, με έδρα το Βέλγιο. Έχει επίσης την υποστήριξη τοπικών κολοσσών, όπως η Toyota, ο όμιλος Sony και ο όμιλος SoftBank.
Ο Higashi δήλωσε ότι η Ιαπωνία διαθέτει εγχώριους προμηθευτές για σχεδόν όλα τα κρίσιμα υλικά, εξαρτήματα και μηχανήματα παραγωγής στη βιομηχανία τσιπ. Πολλοί από αυτούς είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με έναν Ιάπωνα κατασκευαστή τσιπ, επειδή μπορούν να συνεργαστούν στενά χωρίς να ανησυχούν για την απώλεια τεχνολογικών πλεονεκτημάτων ή μυστικών στο εξωτερικό. Η επιτυχία της Rapidus θα σήμαινε επίσης ότι το εγχώριο οικοσύστημα θα μπορούσε να διατηρήσει τα κέρδη του σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ώστε να παραμείνει σημαντικό εν μέσω του εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Μας περιμένουν τεράστιες ευκαιρίες αν μπορέσουμε να γίνουμε πρώτοι στην αγορά
«Μας περιμένουν τεράστιες ευκαιρίες αν μπορέσουμε να γίνουμε πρώτοι στην αγορά και αν επικεντρωθούμε στην κατασκευή τσιπ για συγκεκριμένους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Higashi.
Η Ιαπωνία διαθέτει μια μοναδική συλλογή εξειδικευμένων προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των Ajinomoto και Advantest.
Η χρηματοδότηση της Rapidus προέρχεται τώρα μόνο από την κυβέρνηση και τους εταιρικούς εταίρους της. Ο Higashi δήλωσε ότι η Rapidus δεν προτίθεται να αξιοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέχρι η εταιρεία να αρχίσει να κατασκευάζει τσιπ, πιθανότατα το 2027.
«Εξετάζουμε διάφορα μέτρα άντλησης κεφαλαίων, όπως η δημόσια εγγραφή, αλλά ο απώτερος στόχος μας είναι να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι και σταθεροί στην παραγωγή τσιπ αιχμής», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι όποιες ενέσεις μετρητών να μην παρεμβαίνουν σε αυτό».