THEPOWERGAME
Με αμείωτη, αν όχι με αυξανόμενη ένταση, εξελίσσεται η ζήτηση για νέα δάνεια από τις τράπεζες. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διψούν για κεφάλαια, μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που προγραμματίζουν επενδύσεις, αλλά και σταδιακά- σε μικρότερο όμως βαθμό – ιδιώτες που ξαναμπαίνουν στο χώρο της στεγαστικής πίστης, παράλληλα με την αναπτέρωση των ελπίδων για το real estate, προστρέχουν στο τραπεζικό σύστημα για δανεισμό.
Πρόκειται για μία τάση που ξεκίνησε από το τους τελευταίους μήνες το 2020, σφραγίζοντας με θετικό πρόσημο τους επιμέρους τομείς. Είναι από καιρό που οι τραπεζίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από μια υγιή, ανερχόμενη και ισχυρή τάση για νέα κεφάλαια, που θα κατευθυνθούν στην τόνωση επιμέρους τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Ακόμη και η παγωμένη αγορά στεγαστικής πίστης, δείχνει σημάδια αφύπνισης .
Η αναθέρμανση ιδιωτών και επιχειρήσεων για νέα δάνεια, που εξακολουθεί και αποτυπώνεται στον αριθμό των αιτήσεων, βρίσκει τον τραπεζικό τομέα σε μία στιγμή με αυξημένη παρουσία ρευστότητας, η οποία αναζητεί υγιή κανάλια διοχέτευσης.
Μία από τις σημαντικές παραμέτρους που οδήγησε στη διαμόρφωση της τάσης αυτής, δεν είναι άλλη από την κινητοποίηση βιώσιμων και υγιών επιχειρήσεων, αλλά και νοικοκυριών, που επιθυμούν να επεκταθούν με οποιαδήποτε έννοια (από την αγορά μιας κατοικίας για ιδιοκατοίκηση ή εκμετάλλευση μέχρι την ικανοποίηση επιχειρηματικών αναγκών ).
Δάνεια: Η σημασία του προγράμματος «Γέφυρα»
Ιδιαίτερης μνείας όμως χρήζουν τα υποστηρικτικά προγράμματα που «γεννήθηκαν» στην πανδημία με τη συμβολή της ΕΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Περίοπτη θέση έχει το πρόγραμμα Γέφυρα, που ήδη απορρόφησε 160.000 αιτήσεις μόνο και μόνο για στεγαστικά δάνεια, με την κάθε τράπεζα να συγκεντρώνει περί τις 40.000 αιτήσεις, κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, η ζήτηση 40.000 αιτήσεων για στεγαστικά αφορά κεφάλαια ύψους 1,4 δισ ευρώ περίπου.
Προ των πυλών, είναι και το Γεφυρα ΙΙ που θα απευθύνεται και σε επιχειρήσεις και αναμένεται με τη σειρά του να οδηγήσει σε νέα αύξηση καθαρού δανεισμού, αφού ως ένα ποσοστό στηρίζει τον Έλληνα επιχειρηματία με επιδοτήσεις.
Τράπεζες: Θετικά τα στοιχεία των ισολογισμών
Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που καταγράφουν οι τράπεζες αναφορικά με τα νέα δάνεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών της χρήσης 2020. Η Eurobank, η πρώτη που άνοιξε τον χορό των αποτελεσμάτων, είχε τέτοια αύξηση στα επιχειρηματικά της δάνεια – κατά 6,4 δισ ευρώ- που έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας δεκαετίας!
Επίσης, θετικό είναι το ότι χορηγήθηκαν συνολικά 2,1 δισ ευρώ νέα, ενήμερα δάνεια. Στο συνολικό υπόλοιπο των προ προβλέψεων χορηγήσεων της Τράπεζας, ύψους 40,9 δισ ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 52,3%, δεύτερα κατά σειρά τα στεγαστικά με ποσοστό 28,5%, ακολουθούν τα δάνεια προς ΜμΕ σε ποσοστό 10,9% και τέλος τα καταναλωτικά, με 8,3%.
Αντίστοιχα άνοδο στις νέες χορηγήσεις εμφανίζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η παραγωγή νεών δανείων αυξήθηκε σε 6,3 δισ ευρώ από 3,2 δισ ευρώ το 2018. Τα ενήμερα δάνεια της Τράπεζας ανήλθαν σε 27,1 δισ ευρώ, αυξημένα επίσης από τα προ διετίας, 25,8 δισ ευρώ. Το σύνολο των δανείων προ προβλέψεων και αποσβέσεων της Τράπεζας ανήλθαν το Δεκέμβριο του 2020 σε 49,5 δισ ευρώ, με αύξηση στα χαρτοφυλάκια των καθαρών δανείων, κατά 1,5 δισευρώ, στα 39,6 δισ ευρώ.
Έτσι, σε λογικά επίπεδα διαμορφώθηκε και ο λόγος δανείων προς καταθέσεων, στο 77% (από 79% τη χρήση 2018) αντανακλώντας τη σχέση δανεισμού με τη βάση καταθέσεων.
Είναι σαφές ότι οι τράπεζες πλέον χρηματοδοτούν τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια, ανταποκρινόμενες σε μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και με κριτήρια άκρως αυστηρά .
Το ισχυρό προφίλ στις νέες χορηγήσεις θα δείξουν μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες Alpha Bank και Εθνική, παρουσιάζοντας την πορεία των βασικών μεγεθών τους στη χρήση 2020.
Τράπεζες από κοινού με επιχειρήσεις, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, έχοντας αρωγό την ενεργή συμμετοχή των προγραμμάτων χρηματοδότησης , παροχών εγγυήσεων και επιδότησης επιτοκίων.