THEPOWERGAME
Με το «πάζλ» να έχει κλείσει στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και τους Δουδωνή και Μάντζο να καταλαμβάνουν τις δύο, με βάση τις δημοσκοπήσεις, εκλόγιμες θέσεις, η επόμενη μέρα και η αξιοποίηση των προσώπων που έχουν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν θα μπουν στη Βουλή, έχουν ενδιαφέρον. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί στην παρθενική του θητεία στη Βουλή να έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και αρκετά πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Δουδωνής και Μάντζος, πέρα από το μήνυμα της ανανέωσης, πληρούν και αυτή την προϋπόθεση, καθώς ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη νέα σύνθεση που θα υπάρχει μετά τα αποτελέσματα της κάλπης, με αρκετούς να προβλέπουν την εκλογή αρκετών νέων και παλιότερων βουλευτών που δεν βρίσκονται κοντά στους προεδρικούς. Με δεδομένο ότι αυτή η Κ.Ο. μπορεί να κληθεί να συγκυβερνήσει και να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και για το θέμα των συνεργασιών, οι συσχετισμοί εντός της μόνο απαρατήρητοι δεν θα περάσουν από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Μέχρι τότε όμως δύο πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, δεξί χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη και το πρόσωπο κλειδί για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις ΠΑΣΟΚ, και η Ελένη Χρονοπούλου, που ακουγόταν έντονα ότι θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, δεν θα βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στη Βουλή. Φαίνεται όμως ότι ένα παράθυρο έχει ανοίξει ήδη από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους δύο στενούς του συνεργάτες, και είναι αυτό του Ευρωκοινοβουλίου.
Καθώς οι επόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται σοβαρά να τους εντάξει στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου του κόμματος. Άλλωστε, δεν ήρθαν και λίγοι «πονοκέφαλοι» για το ΠΑΣΟΚ από τις Βρυξέλλες, μετά την υπόθεση της Εύας Καϊλή, και γι’ αυτόν τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί το κόμμα να εκπροσωπηθεί από πρόσωπα που εμπιστεύεται και εκτιμά.
Σε λίγες ημέρες, ωστόσο, ο Νίκος Παπανδρέου θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχει στα σχέδιά του να γίνει ευρωβουλευτής μόνο για έναν χρόνο, αλλά να διεκδικήσει μια ολοκληρωμένη θητεία στις επόμενες εκλογές. Με τα δεδομένα αυτά, αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ποσοστά που θα του εξασφαλίσουν την εκλογή τριών ευρωβουλευτών, ώστε να βρεθούν στις εκλόγιμες θέσεις Σπυρόπουλος, Χρονοπούλου και Παπανδρέου, οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να σκοντάψουν στις προθέσεις του Νίκου Παπανδρέου.
Εκτός λοιπόν από τη σύνθεση της Κ.Ο. στη Βουλή, το «πάζλ» του ΠΑΣΟΚ αποκτά ενδιαφέρον και στην Ευρωβουλή, καθώς όλα δείχνουν ότι χρειάζονται… χειρουργικές κινήσεις για να μην υπάρξουν εσωκομματικές αναταράξεις. Ένα ακόμα πρόσωπο το οποίο συζητήθηκε έντονα, και μάλιστα για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτό του καθηγητή της Νομικής Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος τελικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν επιθυμούσε ο ίδιος να πάρει αυτή τη θέση, δηλώνοντας σε συνομιλητές του ότι και λόγω της ηλικίας του δεν είχε ενδιαφέρον και προτιμούσε στη θέση αυτή να βρεθεί ένα πρόσωπο της νέας γενιάς. Για τη θέση αυτή ο εμβληματικός για τον χώρο της Κεντροαριστεράς νομικός έδειξε τον νεαρό συνταγματολόγο και γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Και με τη δική του υπόδειξη ο δρόμος άνοιξε για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ωστόσο υπήρξε και μια διαχωριστική γραμμή που έβαλε σε κεντρική θέση του κόμματος.
«Με πάνω από 35% κανείς δεν μπορεί να πει στον Μητσοτάκη “δεν θα είσαι πρωθυπουργός”. Με 30% όμως αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποδεχόμενος υπό προϋποθέσεις ουσιαστικά το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη. Συμφωνίες, διαφωνίες, συσχετισμοί στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο θα κρίνουν την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Το πάζλ της επόμενης μέρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη εντός της Βουλής πλέον θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαιτούνται λεπτές κινήσεις για να συμπληρωθεί χωρίς κλυδωνισμούς. Πρώτο crash test η στάση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές