THEPOWERGAME
-Στο δρόμο για τα νέα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, στην οδό Μιχαλακοπούλου όπως ακούγεται, έχουν στήσει ενέδρα όσοι θεωρούν πως το ταμείο έχει απλώσει το χέρι του μακρύτερα απ’ ότι πρέπει στα μεγάλα έργα. Μαθαίνουμε πως η περίφημη «υπηρεσία ωρίμανσης έργων» που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ξεμένει από έργα! Κάθε ημέρα που περνάει περιορίζεται ο αριθμός των διαγωνισμών μεγάλων έργων με τους οποίους θα ασχοληθεί. Αρκετοί βάζουν στοίχημα πως θα είναι πολύ λιγότερα από τα 40 που είχε ακουστεί αρχικά.
-Τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πως η προώθηση των διαγωνισμών πρέπει να παραμείνει στους κρατικούς φορείς, υποστηρίζουν πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κάνει και την καλύτερη δουλειά.
-Πρόσφατη είναι η γκάφα με την Εγνατία Οδό που ζήτησε δεσμευτικές προσφορές, στη συνέχεια έχασε τις προσφυγές και τώρα ξαναζητάει εκ νέου προσφορές την 1η Απριλίου! Αντίστοιχη μάχη δίνεται και για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Και πολύ σκληρή μάλιστα. Όσο για τη διοίκηση Ρ. Λαμπίρη στο ΤΑΙΠΕΔ τον τελευταίο καιρό κρατάει πολύ χαμηλό προφίλ αφού αναμένει τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
Λύση στον γρίφο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
-Φως στο βάθος του τούνελ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Όλα δείχνουν ότι οι δύο διαγωνισμοί που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε λίγες ημέρες, αυτή τη φορά δεν θα κηρυχθούν άγονοι, και ότι πιθανόν να υπάρξει ανάδοχος.
-Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θα κατεβάσει λίγο τον πήχη για το τίμημα και από την άλλη πλευρά οι ενδιαφερόμενοι θα βάλουν λίγο πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να υπάρξει μια «win-win» κατάσταση. Η χώρα δεν αντέχει να παραγγείλει 5 δις. ευρώ φρεγάτες και να μην έχει προκατασκευαστικό έργο.
-Πάντως οι δύο διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν μπορεί να έχουν και μια μικρή αλλαγή. Η αλλαγή θα προβλέπει ότι ο ανάδοχος του ενός περιουσιακού στοιχείου, μπορεί ν’ αποκτήσει προβάδισμα για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο. Αυτό άλλωστε έχει ξαναγίνει, λένε γνώστες της κατάστασης, όπως είναι για παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ.
Μία σύμβαση παραχώρησης που δεν σώζεται
-Ούτε ψύλλος στον κόρφο του επικεφαλής του ομίλου Goldair Καλλίνικου Καλλίνικου! Από τη μία η κατάρρευση των αερομεταφορών την οποία έχει πληρώσει πολύ ακριβά η Goldair Handling, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών εδάφους σε αεροδρόμια της Ελλάδας και όχι μόνο. Μάλιστα η πανδημία ανέκοψε και το σχεδιασμό του ομίλου για διεύρυνση της παρουσίας του ή την επέκταση σε νέες αγορές όπως η Κροατία, η Σερβία, κ.α.
-Για να πάρετε μια ιδέα, η Goldair Handling απασχολούσε περίπου 2.000 εργαζόμενους, σχεδόν το 80% των οποίων είναι σε αναστολή και περιμένουν την ανάσταση των αερομεταφορών. Το δεύτερο, ακόμα πιο δύσκολο μέτωπο, αφορά το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο όπου η Κομισιόν δεν εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης που είχε υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
-Το υπουργείο Υποδομών κληρονόμησε ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς η χώρα κινδυνεύει με επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων κοντά στα 200 εκατ. ευρώ! Τώρα ο Κ. Καλλίνικος, οι τράπεζες και το υπουργείο πρέπει να καθίσουν σοβαρά στο τραπέζι για να δουν αν σώζεται η σύμβαση παραχώρησης. Σοβαρή κουβέντα δεν φαίνεται να έχει γίνει μέχρι σήμερα μαθαίνουμε.
Αποκαλυπτήρια στις 29 Μαρτίου
-Έτοιμο κατά 90% είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μια πρώτη εικόνα του οποίου αναμένεται να δοθεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 29 Μαρτίου, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως έτοιμο περί τα μέσα Απριλίου. Η τελευταία ουσιαστική εκκρεμότητα αφορά θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση των δανείων με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 13 δισ ευρώ.
-Μετά την 25η Μαρτίου αναμένεται και επικοινωνιακό μπαράζ για τα έργα και τις επενδύσεις στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που μπορεί να αποδειχθεί game changer για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ετοιμάζεται και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 26,7 δισ ευρώ, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο λειτουργώντας συμπληρωματικά προς το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο… πληθωρικός Συνήγορος του Καταναλωτή
-Αρνητικές εντυπώσεις άφησε ο Λευτέρης Ζαγορίτης κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής. Ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, λίγο-πολύ είπε ότι όποια μέτρα λήφθηκαν από τις αρχές ανταγωνισμού της χώρας σε όφελος του πολίτη και εις βάρος των παρόχων-εταιρειών, ήταν περίπου δική του παρέμβαση και πρωτοβουλία.
-«Κάτι κάναμε κι εμείς», έλεγαν στελέχη των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, μετά την πληθωρική παρουσία του κ. Ζαγορίτη στην Βουλή. «Για τον κ. Ζαγορίτη», πρόσθεταν με ειρωνεία, «για όσα καλά συμβαίνουν οφείλονται σε αυτόν και για όσα δεν συμβαίνουν φταίμε εμείς».
-Πάντως είναι εντυπωσιακό το στοιχείο που έδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή ότι οι περισσότερες καταγγελίες που φτάνουν στον ΣτΚ επιλύονται φιλικά. Σχεδόν το 83% επιλύεται φιλικά και μάλιστα σε ποσοστό 72% υπέρ του καταναλωτή και μόλις το 11% υπέρ του καταγγελλόμενου.