THEPOWERGAME
Ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, για να απαθανατίσει την εργατική τάξη της Ελλάδας. Με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, έκανε ένα οδοιπορικό μέσα από το οποίο, μελέτησε δεκάδες εργάτες, είδε τη ζωή τους, κοίταξε μέσα από τον φακό του τα ταλαιπωρημένα τους πρόσωπα.
Η οπτικοακουστική έρευνα του Βαγγέλη Γκίνη παρουσιάζεται από τις 11 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου 2023, στην Ελευσίνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος.
Για την έκθεση με τίτλο «Μυστήριο 139 Αποξένωση», ο φωτογράφος διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις της Ελλάδας. Εκεί συνομίλησε με 28 εργαζομένους από διαφορετικούς κλάδους και τους φωτογράφισε στους χώρους εργασίας τους, αλλά και μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Από τη Σύρο μέχρι τη Δυτική Αττική
Η αρχή του ταξιδιού έγινε για λόγους ιστορικούς, αλλά και συμβολικούς, από τη Σύρο και το Νεώριο, όπου το 1879 ιδρύεται το πρώτο εργατικό σωματείο στην Ελλάδα, ο Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου. Ακολούθησαν η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Βόλος. Στη συνέχεια, το Βελεστίνο, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρυμνα, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε -φυσικά- στη Δυτική Αττική, τόπο καταγωγής του φωτογράφου, αλλά και τον κατ’ εξοχήν τόπο συγκέντρωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας.
Ο Γκίνης επιλέγει να τοποθετήσει τα πορτρέτα του σε επαρχιακούς δρόμους, ομιχλώδη τοπία, άγονες εκτάσεις, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο σύγχρονος εργαζόμενος του 21ου αιώνα, τις συνθήκες που του προκαλούν σωματική, αλλά και ψυχολογική φθορά.
Φροντίζει, μάλιστα, να τον αποκόψει οπτικά από τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, τα γραφεία, τους χώρους δουλειάς του -χώρους καταναγκαστικής πράξης και όχι δημιουργικής εργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο-, υποδηλώνοντας έτσι την αίσθηση της αποξένωσης του εργαζομένου από το αντικείμενο της εργασίας του, που έχει ως επακόλουθο την αποξένωσή του από τους συνανθρώπους του και, τελικά, από τον ίδιο του τον εαυτό.
Για τον Γκίνη η παρουσίαση του «Μυστήριο 139 Αποξένωση» στην Ελευσίνα δεν συνιστά την ολοκλήρωση της οπτικοακουστικής αυτής έρευνας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ολοκληρωθεί, μια και ο κόσμος της εργασίας και οι δυσκολίες που αυτός αντιμετωπίζει δεν παύουν να υπάρχουν. Αντίθετα, μέσα από το έργο του, ο φωτογράφος φιλοδοξεί να μας υπενθυμίσει το πάντα επίκαιρο ζήτημα με το οποίο ασχολείται, να το αναδείξει, να συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση, να προβληματίζεται και να προβληματίζει.
Πληροφορίες
- Ημερομηνίες: 11 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή, 18.00 – 22.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00 – 14.00 & 18.00 – 22.00 - Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Μαΐου, 20.00
- Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος
Συντελεστές
- Φωτογράφος: Βαγγέλης Γκίνης (GR)
- Επιμέλεια έκθεσης: Βαγγέλης Τάτσης
- Επιστημονικός σύμβουλος: Τάσος Τραβασάρος, ψυχοθεραπευτής
- Συντονισμός έργου: Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ζωή Μουτσώκου, Αναστασία Τσοπελάκη
- Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.