THEPOWERGAME
Σε υψηλό 26 ετών σκαρφάλωσε η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες. Η Ισπανία θεωρείται από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς ελαιόλαδου στον κόσμο.
«Οι κακές καιρικές συνθήκες και η έντονη ξηρασία συμβάλουν σε αυτήν την εξέλιξη» σχολίασε η Kylie Holland, αναλύτρια τροφίμων στην εταιρεία Mintec Ltd., η οποία δεν αποκλείει οι υψηλές τιμές να παραμείνουν για «κάποιο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τιμή του ελαιόλαδου στην παγκόσμια αγορά έφθασε τις 5.989,8 δολάρια/μετρικός τόνος. Όπως μετέδωσε το CNBC, η συγκομιδή καρπού το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023 είχε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη (630.000 μετρικοί τόνοι σε σχέση με το προβλεπόμενο 1,4-1,5 εκατ.), με αποτέλεσμα οι ισπανικές εξαγωγές να είναι μειωμένες και οι τιμές να ανέβουν.
Η πανδημία κορoνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στη συνέχεια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κρίση με το ηλιέλαιο, ώθησε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εστίαση να στραφούν στο ελαιόλαδο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Σημειώνεται ότι η ζήτηση για ελαιόλαδο είχε αυξηθεί σημαντικά από το 2020, καθώς λόγω των διαδοχικών lockdown για την πανδημία covid, οι άνθρωποι έμειναν σπίτι και μαγείρεψαν περισσότερο -ειδικά στην Ισπανία που ήταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που σταμάτησαν την καραντίνα.
Οι παραγωγοί στην Ισπανία είναι πολύ ανήσυχοι και δεν αποκλείουν ακόμα χειρότερη σοδιά, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαμηλά επίπεδα βροχής του Μαρτίου (μόλις 36% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης).
«Εάν δεν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ιστορικά υψηλές τιμές στα 5 ευρώ ανά κιλό ή και παραπάνω σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς συγκομιδής 2023/24» προειδοποιεί o David Valmorbida, πρόεδρος του Australian Olive Oil Association.