THEPOWERGAME
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Κρίση: Μαθήματα για το μέλλον», στην οποία μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα.
O πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ των μετεκλογικών συναινέσεων και χαρακτήρισε τη συμφωνία των συστημικών πολιτικών δυνάμεων στα μείζονα θέματα «στρατηγικό πλεονέκτημα» για τη χώρα.
«Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό από τους εταίρους μας ότι δεν υπάρχει η περίπτωση του Grexit, έπρεπε να βρεθεί μια λύση η οποία αναγκαστικά περνούσε από την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι εταίροι μάς βοήθησαν, αλλά με μια διάθεση η οποία ήταν πολλές φορές τιμωρητική. Από την άλλη μεριά, εμείς έπρεπε οπωσδήποτε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε εν συνεχεία τα εξής: «Η Ελλάδα έγινε ένα τεράστιο εργαστήριο. Το εργαστήριο η Ελλάς και έχουμε προσφέρει ένα τεράστιο κεκτημένο στην Ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η EE την πανδημία και την ενεργειακή κρίση στη συνέχεια. Σήμερα η Ευρώπη ξέρει πως υπάρχουν κρίσεις και αυτό είναι μια κολοσσιαία συμβολή της Ελλάδας. Το κεκτημένο είναι τεράστιο, η Ελλάδα μπορεί να είναι μια στέρεη οικονομία και χώρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός στην Ευρωζώνη, εύθραυστη και εκτεθειμένη σε κάθε κρίση. Αν θέλαμε να έχουμε μια πραγματική ατζέντα με μεγάλες εθνικές συναινέσεις, θα έπρεπε να συζητήσουμε τα μεγάλα θέματα στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τη λειτουργία των θεσμών. Πρέπει να είμαστε σεμνοί, διορατικοί, να έχουμε συναινέσεις -και έχουμε. Στην αρχή ήμαστε μόνοι μας, το ΠΑΣΟΚ, μετά πήγαμε στον μεγάλο συνασπισμό με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αυτό το εξάμηνο της απόλυτης εθνικής διακινδύνευσης και μετά μπήκε στο τρίτο μνημόνιο, στο οποίο δεν θα μπαίναμε εάν είχαμε κλείσει σωστά το δεύτερο και τώρα είναι μια συστημική δύναμη η οποία αποδέχεται την Ευρωζώνη, το ευρώ, το ΝΑΤΟ, τη σημασία που έχει η εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα φάσμα συστημικών δυνάμεων που αποδέχονται αυτές τις στρατηγικού χαρακτήρα παραδοχές. Μπορούμε να μιλήσουμε με άλλους όρους, αλλά δεν το κάνουμε. Έχουμε ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα και το κρύβουμε. Το πολιτικό σύστημα είναι στραμμένο προς το παρελθόν πριν από την κρίση και όχι μετά την κρίση».