THEPOWERGAME
«Η Ελλάδα έχει κάνει ενθαρρυντική πρόοδο για την ισχυροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας της και είναι στην κατεύθυνση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», εκτίμησε μιλώντας στην εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Κρίση: Μαθήματα για το μέλλον», ο πρώην πρόεδρος του IIF (Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου), Τσαρλς Νταλάρα.
Με αφορμή την επικείμενη έκδοση του βιβλίου του Τσαρλς Νταλάρα “How the Largest Debt Restructuring in History Helped Save Greece and Preserve the Eurozone” και το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022», ο Τσαρλς Νταλάρα αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και τις αποφάσεις που κλήθηκαν να λάβουν και στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ερωτηθείς τι έπεισε τους πιστωτές να δεχθούν το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε πως οι περισσότεροι από τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, ήταν βαθιά αφοσιωμένοι στην έννοια και την πραγματικότητα της ύπαρξης της Ευρώπης.
«Όταν τους τηλεφωνούσα και τους έλεγα πως θα έπρεπε να δεχθούν μείωση ακόμη και 50%, αντιστέκονταν, αλλά τελικά συμφωνούσαν. Αυτό κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στη δέσμευσή τους στο μέλλον της Ευρωζώνης και επίσης στο γεγονός ότι συνειδητοποιούσαν την πραγματικότητα. Αν αναγκαζόταν η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, θα ακολουθούσε η Ιταλία. Για κάθε τράπεζα που είχε έκθεση ενός ευρώ στην Ελλάδα, υπήρχαν άλλες που είχαν τρία και τέσσερα στην Ιταλία. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έκαναν τεράστια λάθη κατά την περίοδο από το 2000 έως το 2009. Πίστευαν πως αν υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα, η Γερμανία θα τη στηρίξει με κάποιον τρόπο. Τους προσέλκυε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, παρ’ ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας μειωνόταν. Η ιδέα μιας Ευρώπης που θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας και των τραπεζιτών ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να το αντέξουν», είπε ο κ. Νταλάρα και πρόσθεσε.
«Εκείνο που με φόβισε περισσότερο ήταν η σχέση μου με κάποιους Βορειοευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι είχαν αρχίσει να πείθονται πως θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, χωρίς να υποστεί η Ευρωζώνη σοβαρή ζημιά. Αυτό είναι παραίσθηση. Άκουγα ανθρώπους που μιλούσαν με μεγάλη ευκολία για το Grexit και σκεφτόμουν: δεν βλέπουν; Θα ήταν πολύ μεγάλο το τίμημα εάν συνέβαινε αυτό».
Συνεχίζοντας, άσκησε κριτική στην Τρόικα, λέγοντας πως «έκανε λάθη και έγιναν πράγματα για την ελληνική οικονομία που δεν έπρεπε να γίνουν», και πως σήμερα «η διαχείριση κρίσεων είναι καλύτερη».
Εξήρε τον κ. Βενιζέλο για τη στάση του και σημείωσε πως άφησε το υπουργείο Άμυνας για να μπει σε έναν πόλεμο. Ο κ. Νταλάρα έκανε θετικές αναφορές στους πρώην πρωθυπουργούς Λουκά Παπαδήμο και Γιώργο Παπανδρέου, αν και χαρακτήρισε λάθος την ιδέα του δημοψηφίσματος.