THEPOWERGAME
Με το ποσό των 6,7 δισ. ευρώ «απάντησαν» οι αποταμιευτές στις αυξημένες αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, αρχής γενομένης από το τελευταίο δίμηνο του 2022, όταν οι πρώτες αυξήσεις ήταν πολύ μικρές. Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να το επιβεβαιώνουν, τα νοικοκυριά που είχαν την ευχέρεια περισσής ρευστότητας την κλείδωσαν στις καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια, προσφέρουν πάνω από 1%, 1,50% ή και 2%, ανάλογα με την τράπεζα.
Όπως έγραψε το powergame.gr, τελικά ο Μάρτιος ήταν θετικός μήνας στις καταθέσεις, έναντι μειώσεων τους δύο πρώτους μήνες του έτους, και αυτό είναι και ένα στοιχείο στο οποίο θα σταθούν μεταξύ άλλων οι τράπεζες στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, προσδοκώντας συνέχιση της ανόδου τον Απρίλιο.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για τις χορηγήσεις και τις καταθέσεις του Μαρτίου, προκύπτει ότι τον τρίτο μήνα του έτους έγινε ένα συγκριτικά μεγάλο άλμα στις προθεσμιακές, της τάξεως των 3,143 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50% απ’ ό,τι επενδύθηκε στις καταθέσεις προθεσμίας από τα τέλη του 2022.
Η στροφή από τους διάφορους λογαριασμούς καταθέσεων στις προθεσμιακές αποτυπώνεται από τον Δεκέμβριο και μετά στα 6,176 δισ. ευρώ, ποσό που αν η σύγκριση συμπεριλάβει και τον Νοέμβριο, φτάνει τα 6,753 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου κεφάλαια ύψους 3,143 δισ. ευρώ εισέρευσαν στις καταθέσεις προθεσμίας, αντανακλώντας μια σταθερή ροή προτίμησης σε αυτήν την κατηγορία λογαριασμού, που αποτελεί και σχεδόν αποκλειστικό καταφύγιο για αποταμίευση με απόδοση χωρίς ρίσκο.
Σε σύνολο κεφαλαίων, οι λογαριασμοί καταθέσεων προθεσμίας ήταν 23,503 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2022, 24,080 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ανέβηκαν στα 25,191 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο φέτος, αυξήθηκαν επιπλέον τον Φεβρουάριο στα 27,113 δισ. ευρώ και αναρριχήθηκαν τον Μάρτιο στα 30,256 δισ. ευρώ.
Είναι εμφανές ότι, παρά τη μείωση του συνόλου των ιδιωτικών καταθέσεων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (από 188,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, μειώθηκαν στα 184,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και στα 182,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο), οι προθεσμιακές ως κατηγορία από μόνη τους ακολουθούν μια ανοδική πορεία, κατέχοντας μερίδιο στην πίτα των 185,530 δισ. ευρώ (επί συνόλου καταθέσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών), ένα ποσοστό της τάξεως του 17% περίπου.
Πλέον είναι μάλλον απίθανο να δουν άμεσα οι αποταμιευτές νέες αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ενεργοποιηθεί τα μέτρα οριζόντιας στήριξης για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, με κόστος που επωμίζονται οι ίδιες οι τράπεζες.