THEPOWERGAME
Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Τρίτη η S&P Global. Στην Ελλάδα κατέγραψε μέτρια ανάκαμψη.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο, από 47,3 τον Μάρτιο, σημειώνοντας χαμηλό 35 μηνών, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής υποχώρησε στο 50,7 από 53,1, που είχε φτάσει τον Μάρτιο.
Manufacturing output across the #eurozone declined in April for the first time since January, leading the #PMI to a 35-month low of 45.8 (Mar: 47.3). However, this was accompanied by falling input #costs and improving #supply conditions. Read more: https://t.co/HkHWeQVuKY pic.twitter.com/AsvjECFJdO
— S&P Global PMI™ (@SPGlobalPMI) May 2, 2023
Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον πιο έντονο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η ζήτηση εξασθένησε περαιτέρω.
«Η πτώση αυτή είχε αρκετό εύρος σε όλη την ευρωζώνη, με τους περιφερειακούς δείκτες PMI στη Γαλλία και την Ιταλία να καταγράφουν μείωση στην παραγωγή, ενώ η παραγωγή στη Γερμανία και την Ισπανία ήταν σχεδόν στάσιμη», ανέφερε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank (HCOB).
«Η μεταποιητική παραγωγή σχεδόν σταμάτησε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Απρίλιο», δήλωσε από την πλευρά του, ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
«Οι εταιρείες όχι μόνο ανέφεραν ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις ελλείψεις εξαρτημάτων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα νέα lockdown στην Κίνα, αλλά ότι οι αυξανόμενες τιμές και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές έπληξαν επίσης τη ζήτηση».
το κόστος πρώτων υλών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών και τα εργοστάσια το μεταβίβασαν στους πελάτες αυξάνοντας τις τιμές τους με ρυθμό ρεκόρ.
Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανέβηκε στο 77,3 από 74,2, το υψηλότερο από τότε που η S&P Global άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα στα τέλη του 2002.