THEPOWERGAME
«Καλά μαντάτα» αναμένεται να φέρει ο Μάρτιος στον χώρο των καταθέσεων, αναφορικά με το ύψος αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών. Μετά από ένα δίμηνο αρνητικών ροών, που τα συνολικά υπόλοιπα συγκριτικά με το τέλος του προηγούμενου έτους, διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ο Μάρτιος αναμένεται να είναι θετικός.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η πτώση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του έτους έχει εποχικό, παροδικό χαρακτήρα. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι συνήθως μήνες αναλήψεων, που συνδέονται τόσο με πληρωμές προς την Εφορία, όσο και με άλλες υποχρεώσεις που χρονικά συμπίπτουν, φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι έχει καταναλωθεί το Δώρο Χριστουγέννων του Δεκεμβρίου και όποια άλλα έκτακτα επιδόματα.
Με βάση στοιχεία τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες για τον Μάρτιο, αλλά η κάθε μία για τα του οίκου της (και όχι για το σύνολο) προκύπτει η ένδειξη ότι ο τρίτος μήνας του 2023 θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό περαιτέρω ανόδου και πολύ περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή, με νέες καθαρές ροές, θα κινηθεί ο Απρίλιος.
Ανάλογη είναι η συμπεριφορά των μηνών αυτών σχεδόν σε όλες τις χρονιές, αν και υπάρχουν και οι παράγοντες που αποτελούν την εξαίρεση. Στο μεταξύ, όπως έχει γράψει το powergame.gr, η μετακίνηση καταθέσεων από διάφορους λογαριασμούς προς τις προθεσμιακές έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά όχι και σε εντυπωσιακό βαθμό.
Το μερίδιο, που αναλογούσε στις προθεσμιακές πριν την απαρχή του κύκλου αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας και που ήταν στο 17% στο τέλος του ΄22 έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει μέχρι να φτάσει το 30 – 40%, που εκτιμάται ότι θα φθάσει εντός των προσεχών μηνών.
Στο μεταξύ, ένα «εκπαιδευμένο» πλέον αποταμιευτικό κοινό που μαθαίνει να συγκρίνει επιτόκια και τιμολόγηση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μεγάλων ή μικρών, έχει αρχίσει και διερωτάται αν επίκειται και άλλη αύξηση επιτοκίων από τις τράπεζες, στο χώρο των καταθέσεων (και όταν μιλάμε για καταθέσεις εννοούμε πλέον προθεσμιακές) ή αν ό,τι έγινε… έγινε.
Και αυτό, διότι έχει μεσολαβήσει ήδη ένας επιπλέον γύρος αύξησης επιτοκίων στα δάνεια χωρίς να ακολουθήσουν πάραυτα οι καταθέσεις. Οπότε, η προοπτική να κλείσει με ένα επιπλέον 0,50% ή δύο ακόμη αυξήσεις ο ανοδικός κύκλος αύξησης στα επιτόκια δανεισμού, ίσως ενέχει το ενδεχόμενο, να μην υπάρξουν νέες ανατιμολογήσεις στα αποταμιευτικά προϊόντα.
Στις 2 Μαΐου τα νεότερα για τις καταθέσεις του Μαρτίου
Σαφέστερη και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς κινήθηκε ο Μάρτιος συνολικά για την αγορά, θα υπάρξει λογικά την Τρίτη, 2 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τράπεζας της Ελλάδος θα βγουν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του πιστωτικού συστήματος και για επιμέρους κατηγορίες λογαριασμών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Υπενθυμίζεται ότι από σύνολο καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών 188,742 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου ’22, τον Ιανουάριο ’23 υποχώρησαν σε 184,142 δισ. ευρώ και το Φεβρουάριο, σε 182,798 δισ. ευρώ.
Βέβαια η πτωτική πορεία των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα περιορίζεται ήδη από το Φεβρουάριο, καθώς η μείωση κατά 1,456 δισ. ευρώ, τον δεύτερο μήνα του έτους, είναι σαφώς μικρότερη από την αρνητική ροή κατά 4,510 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Η εξέλιξη αυτή στις επιχειρήσεις είναι εμφανής στη μείωση κατά 1,255 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο έναντι της μείωσης 3,091 δισ. ευρώ τον πρώτο μήνα του ’23. Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση στην πορεία των καταθέσεων των νοικοκυριών, όπου από αρνητική ροή 1,419 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ο Φεβρουάριος «έκλεψε» μόλις 202 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά ποσά της ιδιωτικής αποταμίευσης.