THEPOWERGAME
Την ώρα που όλο και περισσότεροι Βρετανοί τρέχουν στις τράπεζες τροφίμων, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χούου Πιλ, υποστήριξε ότι οι πολίτες στη χώρα θα πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι πλέον φτωχότεροι.
Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ο ένας στον άλλο – και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για επίμονο πληθωρισμό, υποστήριξε ο Χούου Πιλ.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης», δήλωσε ο Πιλ σε ένα επεισόδιο του podcast «Beyond Unprecedented» της Νομικής Σχολής του Κολούμπια και του Millstein Center.
«Το να προσπαθούμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος δημιουργεί προβλήματα και αυξάνει τον πληθωρισμό», είπε.
Ο Πιλ συζητούσε για τη «σειρά πληθωριστικών σοκ» που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, από την πανδημική διαταραχή και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που αύξησαν τη ζήτηση, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας. Ακολούθησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων.
Ωστόσο, ο Πιλ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι όλη η ιστορία και ότι είναι «φυσικό» η συμπεριφορά των φορέων που καθορίζουν τις τιμές και τους μισθούς σε οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να αλλάζει όταν αυξάνονται τα έξοδα διαβίωσης, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, με τους εργαζόμενους να ζητούν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές.
«Φυσικά, αυτή η διαδικασία είναι τελικά αυτοκαταστροφική», δήλωσε ο Πιλ.
Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπου τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλάει στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν τα μισά από τα τρόφιμά του.
«Εάν αυτά που αγοράζεις έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλάς, θα είσαι σε χειρότερη θέση», δήλωσε ο Πιλ.
«Έτσι, με κάποιο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος πρέπει να αποδεχτεί ότι είναι σε χειρότερη θέση και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική αγοραστική του δύναμη αυξάνοντας τις τιμές, είτε με υψηλότερους μισθούς είτε μετακυλίοντας το ενεργειακό κόστος στους πελάτες κ.λπ.», υποστήριξε.
Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση των μισθών θα μπορούσε να δημιουργήσει εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» στις συζητήσεις για τους μισθούς. Τα σχόλια του Μπέιλι επικρίθηκαν από τα συνδικάτα επειδή επικεντρώθηκε στο πώς οι μισθοί και όχι τα εταιρικά κέρδη μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμενόταν να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο, αλλά διαμορφώθηκε στο 10,1%.