THEPOWERGAME
Στην Αθήνα για τρεις ημέρες βρέθηκαν στελέχη της UBS και είχαν επαφές με Έλληνες τραπεζίτες αλλά και με εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Η ελβετική τράπεζα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, τονίζοντας πως επόμενο ορόσημο για τις τράπεζες είναι η επαναφορά των μερισμάτων.
«Το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να μη φανεί και το ασυνήθιστα γεμάτο αεροδρόμιο (για την εποχή του έτους), καθώς και οι επισκέπτες από το εξωτερικό που κατευθύνονταν για κρουαζιέρες στα νησιά, γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας αυτό το κλίμα», εξηγούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.
Τι συζήτησε με τους τραπεζίτες
Τα θέματα με τις τράπεζες που κυριάρχησαν είναι η διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων, οι χαμηλές μεταβολές (beta) των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023, στοιχεία που δείχνουν ότι το κλίμα είναι σαφώς θετικό για τις τράπεζες. Οι διοικητικές ομάδες επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων. Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή, επομένως και οι προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές ή ακόμη και πολύ συντηρητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το χαμηλό κόστος των καταθέσεων.
Το guidance των τραπεζών για τις επισφάλειες (Cost of Risk) από τις τράπεζες εκτιμά αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά και επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής, όπως π.χ. το Sunrise 3 για την Τράπεζα Πειραιώς.
Το επόμενο ορόσημο η επαναφορά των μερισμάτων
Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται ως η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη της UBS.
«Στις ελληνικές τράπεζες μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο μακροοικονομικό αναπτυξιακό σκηνικό στην Ευρώπη και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων», εξηγεί η UBS.