THEPOWERGAME
Στον χάρτη με τις μεγάλες λεωφόρους των πληροφοριών εισέρχεται η Ελλάδα. Σχεδόν μια 25ετία μετά, ο οραματισμός αυτός γίνεται πράξη, καθώς διεθνή καλωδιακά συστήματα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ακτές της χώρας.
Χθες ανακοινώθηκε η εμπορική λειτουργία του Ionian Cabling System, ενός υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών που ενώνει τον Κρότωνα της Ιταλίας με την Πρέβεζα. Το καλωδιακό αυτό σύστημα, συνέχεια ενός καλωδιακού συστήματος της ισπανικής εταιρείας Islalink, διατρέχει όλη την ιταλική χερσόνησο και θα διατρέξει και την ελληνική, φτάνοντας από την Πρέβεζα μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και από εκεί θα φτάσει σε άλλες χώρες της Βαλκανικής.
Το 2024 αναμένεται να πιάσει στην Ελλάδα (κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη) το καλωδιακό σύστημα Blue, που αναπτύσσουν οι εταιρείες Google και TI Sparkle, το οποίο θα ξεκινήσει από τις Ινδίες και θα φτάσει στη Γαλλία, έχοντας απολήξεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Τζιμπουτί, Σ. Αραβία κ.ά. Επίσης, χτίζεται ένα νέο καλωδιακό σύστημα από τη ΔΕΗ και τον Σαουδαραβικό ΟΤΕ, STC, που θα συνδέσει τη Σ. Αραβία με την Ελλάδα. Τέλος, μέχρι τα μέσα του 2024 αναμένεται να πιάσει στο Τυμπάκι Κρήτης το καλωδιακό σύστημα Indian Europe Exrpess (IEX), που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μαζί με το Indian Asia Express (IAX) θα αποτελέσει το μεγαλύτερο καλωδιακό σύστημα ένωσης της Ασίας με την Ευρώπη.
Το ύψος της επένδυσης της Islalink στη χώρα μας δεν γνωστοποιήθηκε. Το μόνο που ανέφερε ο επικεφαλής της Fiera Infrastructure, Jason Cogley, είναι ότι η επενδυτική εταιρεία από τον Καναδά σκοπεύει να επενδύσει στη χώρα μας μέχρι 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ (136 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι η Fiera Ιnfrustructure είναι μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υποδομών ύψους 3,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, που είναι μέρος της επενδυτικής Fiera Capital, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 159 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Στη χώρα μας η Fiera έχει επίσης επενδύσει στη μικρή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Inalan, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των συνδέσεων οπτικών ινών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις (συνδέσεις FTTH). Η Inalan ξεκίνησε διαχειριζόμενη τις υποδομές της χρεοκοπημένης εταιρείας On Telecoms, αλλά τώρα με την οικονομική υποστήριξη της Fiera διευρύνει συνεχώς το πελατολόγιό της. Σήμερα η Inalan ελέγχεται πλειοψηφικά από τη Fiera και διαθέτει περίπου 10.000 πελάτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Η μεγάλη επένδυση, ωστόσο, της Fiera, εκτιμώμενου ύψους 30 έως 50 εκατ. ευρώ, είναι η υποβρύχια διασύνδεση της Ιταλίας με την Ελλάδα. Η επένδυση αυτή, όπως και μια σειρά άλλων καλωδιακών συστημάτων που θα εγκατασταθούν στις ακτές της χώρας, στόχο έχουν τα μεγάλα data centers που σήμερα χτίζονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό χθες στην εκδήλωση της Islalink, την οποία η Fiera ελέγχει 100%, παρευρέθησαν όλοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων data centers στη χώρα μας (Digital Realty, TI Sparkle κ.ά.).
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι το καλωδιακό σύστημα Ionian, μήκους 320 χλμ., χτίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ -λιγότερο από τρία χρόνια- και αποτελεί μια απτή άμεση ξένη επένδυση στη χώρα, η οποία ήδη δίνει αποτελέσματα. Κάλεσε δε τον παρευρισκόμενο Ισπανό πρέσβη, Carles Maria Casajuana Palet, να συνεργαστούν περισσότερο με τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να έρθουν περισσότερες ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι στα επόμενα τρία χρόνια στη χώρα μας θα λειτουργούν 14 data centers.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, καλωσόρισε τη νέα επένδυση της Islalink στη χώρα μας και σημείωσε ότι χάρη και στην επένδυση αυτήν, η Ελλάδα αποκτά τη διασυνδεσιμότητά που της έλειπε, καθώς αυτή θα στηρίξει όχι μόνον τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αλλά θα την καταστήσει ένα ψηφιακό hub, αντίστοιχο των μεγάλών ευρωπαϊκών. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει αρωγός στις επενδύσεις αυτού του είδους και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή της και στο μέλλον.
Το σύστημα Ionian, μήκους 330 χλμ., περιλαμβάνει 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταδώσει έως και 15 Tbps, με τη συνολική δυνητική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 360 Tbps. Το υποβρύχιο καλώδιο επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών, που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη.